От 19 април - за да отидеш на работа в Гърция, ще трябва да си се тествал сам за коронавирус

3938
От 19 април - за да отидеш на работа в Гърция, ще трябва да си се тествал сам за коронавирус
Снимка: Getty Images/Guliver

Новите самостоятелни тестове или бързите тестове за домашно ползване (антигенни тестове), въведени от гръцкото правителство, от понеделник (19 април) ще бъдат задължителни за служителите в различни сектори, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Такива тестове ще трябва да си правят работещите в търговията на дребно, в супермаркетите, в магазините за продажба на храни и напитки, в транспорта, службите по чистотата, фризьорските и козметичните салони, букмейкърските пунктове. Без наличието на отрицателен тест за коронавирус, на служителите няма да им бъде разрешено да отидат до работното си място. В същото време са предвидени наказания за неспазване на новото правило.

Германия готви със закон задължително тестване за коронавирус

Германското правителство се съгласи на редовно заседание с противоречиви промени в националния закон за контрол на инфекциите, каза пра...

Заместник-министърът на здравеопазването на Гърция обясни и, че самостоятелните тестове ще бъдат задължителни за част от работещите в обществения сектор и по-специално за тези, които работят в общинските центрове за обслужване на гражданите, за служителите в местното самоуправление, по програмата „Домашна помощ”, в службите за чистота и съдебните служители. Процедурата за тестване и съобщаване на резултатите е идентична с тази в частния сектор.

На редовната си пресконференция вчера (14 април) министърът на труда и социалните въпроси Костис Хадзидакис и заместник-министърът на здравеопазването Василис Кондозаманис представиха плана за самостоятелното тестване в обществения и частния сектор, т.е. в онези сектори, които възобновиха дейността си.

Хадзидакис заяви, че новите решения са в рамките на мерките за контрол върху разпространението на коронавируса на работното място, а самостоятелните тестове ще бъдат безплатни и задължителни веднъж седмично. Резултатите от тестовете ще бъдат въвеждани в специалната интернет платформа от съответния човек, откъдето ще се получава потвърждение при отрицателен резултат. Ако тестът е положителен, служителят ще трябва да бъде тестван отново в здравно заведение в рамките на 24 часа.

Ако първоначалният положителен резултат се потвърди, тогава се издава уверение и служителят се поставя под карантина.

Д-р Миндов: Домашните тестове за коронавирус не трябва да се правят

Не трябва да се правят тестове за коронавирус у дома – при положение, че след положителен тест следва да има карантиниране. Това ...

Работодателите няма да имат право да приемат на работа служители без уверение за негативен самостоятелен тест.

Успоредно с това са предвидени и глоби в размер от 300 до 1 500 евро. Работодателите ще бъдат задължени да информират служителите за задължителните тестове, в противен случай ги заплашва глоба от 300 евро.

Ако работодател приеме на работа служител без потвърждение за тест, глобата е 500 евро. Ако има случай с човек, който има положителен резултат от самостоятелния тест и въпреки това отиде на работа, глобата за работодателя е 1 500 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com