Пендаровски: Историческите коментари на българските политици не подобряват преговорната атмосфера

2516
Пендаровски: Историческите коментари на българските политици не подобряват преговорната атмосфера
Снимка: Getty Images

Позицията на държавното ръководство на Македония е да обсъди връщането на доверието, което беше нарушено през изминалата година, и обсъждането на страничните въпроси, които са второстепенни в момента, като инфраструктура, енергийна свързаност, сътрудничество в образованието, медиите и т.н. Това заяви президентът Стево Пендаровски по отношение на спора с България, цитиран от БГНЕС.

"На нашия план за действие за онези елементи, където буквално нямаше нищо – за име, самоличност и т.н., българската страна отговори по всички точки, по отношение на железопътната линия, коридор 8 и т.н., но постави старите изисквания. "Моята позиция е, че до изборите в България трябва да останем ангажирани само с този набор от въпроси“, каза Пендаровски в телевизионното предаване „Отворено“ по TV24.

Пендаровски: Изборите няма да променят българската позиция

Македонският президент Стево Пендаровски не очаква промяна на позицията на София спрямо Скопие до парламентарните избори в България, ко...

Това не означава, каза той, че чакаме друго правителство след изборите през април в България, а трябва да изчакаме два-три месеца, докато напрежението отшуми и след това, да седнем отново и да видим какво можем да направим в този контекст.

Според Пендаровски, един от подходи на РС Македония, за който засега няма положителен сигнал от другата страна, е, че ако се иска обсъждане на периода преди 1944 г., това трябва да бъде оставено на историците, а политиците да се посветят на настоящето. Тъй като историците са квалифицирани за това, а политиците не обичат "да влизат обсъждане на това кои сме били и какви сме били“.

"Ние знаем кои сме и не ни се струва да обсъждаме тези въпроси. Можем да говорим за нещо друго - Коридор 8, образователни проекти и т.н., но не трябва да говорим за история, защото сме политици, не сме историци”, каза Пендаровски, според когото българските политици правят по-често исторически изявления, отколкото техните историци в комисията, което не подобрява атмосферата на преговори.

По отношение на предложението на гръцкия външен министър Дендиас да бъде посредник в преговорите с България, Пендаровски заяви, че при такова посредничество българите ще имат повече проблеми от македонците, като посочи, че гръцките политици, като бившия външен министър Никос Коциас, са доста критични към българските позиции към РС Македония. Според него, за да може някой да бъде приет за посредник, и двете страни трябва да са уверени в неговата независимост.

Пендаровски: Палежът на българското знаме е недопустим и осъдителен

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски осъди подпалването на българското знаме на Вевчанския карнавал, предаде МИА. „Пале...

"Мисля, че в типичен балкански спор, какъвто е наложеният от София, се съмнявам, че трета балканска държава може да се възприеме като независим посредник”, каза Пендаровски, според когото най-добрите посредници в балканските дела са мощни и отдалечени държави. 

Лично той като президент каза, че няма да има проблем с гръцката медиация, за която не е получено официално искане, освен ако Антонис Самарас не бъде номиниран за посредник. По отношение на перспективата на ЕС за РС Македония, Пендаровски смята, че "двигателите на Европа" след Брекзит са Германия, Франция, след това Холандия, както и Полша от по-новите членове, които трябва да поставят този въпрос на масата за преговори. Не би било лошо, каза Пендаровски, въпросът между Скопие и София да присъства в дневния ред на някои от европейците, защото „когато сложите две балкански страни на масата, за тях е много трудно сами да стигнат до решение, без външна помощ", каза той.

Държавният глава на РС Македония смята, че е добре страната за Западните Балкани да е в списъка, представляващ общ интерес за САЩ и Германия. "Хубаво е да бъдем под зоркото им око. Нямам илюзия, страх или резерви, че Германия и Америка могат да ни наложат недемократично решение", каза Пендаровски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com