Пендаровски подкрепи конституционните промени за вписване на българите (ВИДЕО)

2329
Пендаровски подкрепи конституционните промени за вписване на българите (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Вписването в Конституцията на по-малките етнически общности, в това число и на българите, няма да застраши сигурността на държавата, нито ще разклати вътрешната ни стабилност. Затова подкрепих процеса за конституционни промени и делегирах свой представител в работния орган", каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, който говори днес на конференцията „Отношенията между общностите: възприятия, надежди и страхове, предизвикателства и решения“, организирана от CIVIL-Център за свобода.

„Убеден съм, че колкото по-различни сме, толкова по-широк е хоризонтът на възможностите. И всичко зависи само от нас и от желанието ни да приемем разнообразието като общо благо“, посочи още Пендаровски. ОЩЕ: МВнР: Северна Македония не е направила и една стъпка по европейското предложение

Според него Северна Македония се нуждае от много по-голяма политическа и институционална подкрепа за по-малките етнически общности, за да укрепи специфичния македонски модел на съжителство.

Той дори отчита, че Северна Македония е пример. „Историческият опит ни е научил да не се страхуваме от различните, а да приемаме и уважаваме разнообразието. Във всички наши държавнотворчески актове, от Крушевския манифест до Рамковия договор, минава тънката нишка на приобщаването на различните етноси. Междувременно нашият модел на съвместно съществуване е преживял държавни системи и идеологии, войни, конфликти и множество кризи“, смята Пендаровски.

„Най-благоприятни условия за мултиетническо сближаване предлага функционалната демокрация“, обяснява Пендаровски. Той стига до извода, че, колкото демокрацията укрепва многообразието, толкова многообразието обогатява демокрацията.

От друга страна Пендаровски смята, че вътрешната сплотеност и функционалност на демокрацията пряко зависи от европейската интеграция и европейските ценности, които от своя страна имат допълнително значение в специфичния ни вътрешен контекст.

„Европейската интеграция и ценности са важни и за Балканския регион, където все още има ретроградни тенденции с разрушителен потенциал, които в контекста на многобройните кризи, включително войната в Украйна, могат да окажат негативно влияние и върху нас“, посочва още македонският президент.

Македонският президент отчита още, че процесът на разширяване не е бюрократичен, а по-скоро геополитически въпрос. Той смята, че е необходима по-голяма решителност и ясна стратегическа визия и от страна на Европейския съюз. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com