X
 
 

ПЕС изключи румънските социалисти, те се жалват

1371 0
ПЕС изключи румънските социалисти, те се жалват
Снимка: iStock/Guliver
Управляващите в Румъния отговориха на решението на Партията на европейските социалисти (ПЕС) да замрази отношенията си със Социалдемократическата партия в страната (СДП). Румънците обявиха решението на ПЕС за "неприемливо" и казаха в официалната си позиция: "Вече сме свикнали да очакваме неразбиране и недоказани обвинения от политическите противници на СДП, но не и от нашето собствено семейство", информира изданието Politico, цитирано от БГНЕС

На 11 април ПЕС обяви, че замразява отношенията си със СДП, поне до юни месец и чака управляващата формация в Румъния "да разясни позициите си по отношение на върховенството на закона и да изпълнява препоръките на Европейската комисия". Въпреки че на този етап мярката е по-скоро символична, тя напомня на наложеното от Европейската народна партия (ЕНП) наказание на управляващата партия в Унгария - "Фидес".

Елена Йончева повежда листата на БСП за евроизборите през май

Елена Йончева ще бъде водач на листата на БСП с кандидати за евродепутати за изборите през май. Изборът бе направен след четири часа де...

Ако отношенията между ПЕС и СДП продължат да се влошават, след изборите за Европейски парламент, румънските социалисти може да бъдат извадени от сдружението на европейските социалисти. Това ще се решава на срещата на ПЕС през юни, а до нея няма да има събития, организирани съвместно със СДП.

По-рано водещият кандидат на ПЕС на евроизборите Франс Тимерманс, който е заместник-председател на Европейската комисия, се закани, че комисията ще действа решително, ако Букурещ направи допълнителни стъпки към "де факто осигуряването на безнаказаност на високопоставени служители, осъдени за корупция".

Припомняме, че лидер на румънските социалисти, които са преки наследници на румънските комунисти, е Ливиу Драгня, който е осъждан за изборна измама и е разследван дори от ОЛАФ за корупция и злоупотреба с евросредства. Сегашното румънско правителство, сформирано от социалистите, прави всичко възможно да спре бившия ръководител на Румънската специализирана прокуратура Лаура Кьовеши да стане първия в историята главен европейски прокурор!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители