"Политико": Възражда ли се крайната десница в Гърция?

2063
"Политико": Възражда ли се крайната десница в Гърция?
Снимка: Getty Images

През октомври 2020 г. лидерите на гръцката неонацистка партия "Златна зора" получиха дълги присъди за лишаване от свобода, което помогна за възпирането на продължилия години наред възход на радикалния ултранационализъм, изпълнен с насилие.

Но само година по-късно бруталността - и екстремистките възгледи - се появиха отново.

През последните седмици в Солун облечени в черно младежи организираха няколко нападения срещу ученици и активисти, в резултат на което двама души бяха хоспитализирани, а десетки ученици бяха блокирани в класните стаи по време на нападенията. На видеозаписи се вижда как някои от нападателите отдават нацистки поздрав.

В Атина членове на антифашистка група бяха нападнати по-рано този месец с железни прътове и ножове, при което бяха ранени най-малко трима души. Един от заподозрените беше арестуван, след като беше идентифициран по татуировка със свастика.

В цялата страна ултранационалистически и симпатизиращи им религиозни групи се присъединиха към протестите срещу ваксините, на които често стават сблъсъци с полицията.

Улично насилие, открита подкрепа за нацистите - това е ускоряваща се тенденция, която тревожи гръцките власти и кара изследователите да предупреждават, че макар и за кратко време подмолното течение на радикалните крайнодесни възгледи в Гърция да е затихнало, то никога не е изчезвало.

Лидерите на "Златна зора" продължават да отглеждат аудитория от затвора, докато нови крайнодесни партии набират сила. Наблюдателите твърдят, че смекчени варианти на тези екстремистки възгледи се промъкват в по-общоприетите дискусии, като посочват неотдавнашно отворено писмо от юридически, академични и военни фигури, в което се изразява съжаление за ерозията на националната идентичност на Гърция, за което се обвинява отчасти фокусирането върху равенството на ЛГБТК+.

Спирачка за реформите

В същото време консервативният премиер на Гърция Кириакос Мицотакис е обвинен, че търси път с надеждата да задържи десните избиратели в своя лагер.

"В Гърция, и особено в Централна Македония, има свръхконсервативна десница, която е идеологически подкрепяна и подхранвана от църквата и участва в големите въпроси на политическата сцена", казва Никос Маранцидис, професор по политически науки в Университета на Македония в Северна Гърция.

Маранцидис нарича тези сили "спирачка за всяка реформа към модерна европейска либерална демокрация, която да е в съответствие с ценностите на Просвещението".

„Златна зора“ е основана през 1993 г., като се появява от малка секта от поддръжници на Адолф Хитлер, чиито членове са известни с насилието си срещу малцинства, мигранти и левичари.

В продължение на години партията почти не се регистрира в избирателните урни. Тогава финансовата криза от 2008 г. удари Гърция. До 2012 г. "Златна зора" се превърна в третата най-популярна партия в парламента на страната.

Възходът на партията обаче е краткотраен. На изборите през 2019 г. "Златна зора" не успя да премине 3-процентния праг, необходим за влизане в парламента. Междувременно ръководството на партията беше изправено пред разплата. През октомври миналата година, след петгодишен съдебен процес, лидерите на "Златна зора" бяха признати за виновни в ръководене на престъпна организация и получиха присъди до 13 години затвор.

Докато партията запазваше относително мълчание в публичното пространство, някои от нейните лидери започнаха да намират начини да разпространяват посланията си от затвора.

Бившият депутат Илиас Касидиарис създаде нова политическа партия, наречена "Гърци за родината", и успя да организира партийни събрания и протести. Той дори използва комбинацията от канала си в YouTube и телефонния апарат на затвора, за да "присъства" на някои от събиранията. Усилията му в крайна сметка привличат вниманието на главния секретар на Гърция за политиката за борба с престъпността София Николау, която казва на администрацията на затвора, че на Касидиарис не трябва да се позволява да използва телефона на затвора, за да прави политически изявления, "които стигат до явно подбуждане на омраза".

Напоследък тази омраза се проявява на няколко места в страната, особено в Северна Гърция, където традиционно са по-популярни смесица от ултранационалистически, религиозни и крайнодесни групи.

След нападенията срещу ученици и активисти в Солун младежкото крило на "Златна зора" излезе с изявление, в което поздрави извършителите на нападението и изрази подкрепа. По подобен начин нападенията в Атина напомниха за предишни инциденти от страна на поддръжници на "Златна зора".

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас заяви в неотдавнашно интервю, че правителството признава, че в страната се наблюдава "възобновяване на незаконната дейност ... в крайната десница от имитатори или клонове на "Златна зора", които очевидно се стремят да се възползват от несигурността, причинена от пандемията и широкото разпространение на конспиративни теории".

Прокурор от Върховния съд нареди на прокурорите в Атина и Солун да извършат по-задълбочени проверки на крайнодесните организации.

Нови крайнодесни личности

На фона на отслабващото влияние на "Златна зора" се появиха нови амбициозни крайнодесни лидери, които често използват расистка, ксенофобска, женомразка или хомофобска реторика.

В гръцкия парламент "Гръцко решение" замени "Златна зора" като най-разпространената крайнодясна партия, прокарвайки редица жестоки антиимигрантски предложения и самохвална националистическа реторика.

В по-широк план в гръцкото общество еклектична група от полупублични фигури се обедини, за да изрази огорчението си от състоянието на гръцката семейна структура и раждаемост, от скорошното въвеждане на сексуално образование в училищата и от стремежа към равенство на ЛГБТК+. Отвореното писмо, публикувано през септември, е подписано от 160 души от академичните, съдебните и военните среди.

Множество анализатори видяха в декларацията стъпка към създаването на нова крайнодясна политическа партия. Тя, според анализаторите, се възхищава на лидери като унгарския премиер Виктор Орбан, който насърчава "християнската" идентичност на Унгария и спори с европейските лидери заради обвиненията в отстъпление от демокрацията и приетите от него мерки, насочени срещу мигрантите и правата на ЛГБТ+.

Твърде меко отношение към крайната десница

Левите политици в Гърция сочат с пръст премиера Мицотакис, като твърдят, че той не е склонен да се бори с екстремизма и рискува да отчужди десните избиратели.

Те казват, че Мицотакис се страхува, че нарастващата крайнодясна сила може да отнеме критични гласове от управляващата партия "Нова демокрация".

"Управлява ни министър-председател, който постоянно се тревожи как да поддържа щастлива крайнодясната общественост, от която лови гласове", заяви наскоро в парламента Алексис Ципрас, който оглавява основната опозиционна партия Сириза.

От време на време „Нова демокрация“ предприема стъпки за контрол на редиците си.

Над 45% увеличение на цените за отопление в Гърция

Продажбата на мазут в Гърция за сезон 2021-2022 започна в петък, като цените се повишиха с 46 % в сравнение с предходния сезон. Природн...

По-рано този месец тя отстрани от своята парламентарна група депутата Константинос Богданос, бивш телевизионен водещ, добре известен с подстрекателската си антиимигрантска реторика, след като по време на парламентарна дискусия по несвързан с темата въпрос той заклейми Гръцката комунистическа партия. В друг скорошен пример Богданос предложи на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли да приеме афганистански бежанци в дома си, след като лидерът на ЕС призова държавите членки да предложат убежище на преследваните афганистанци.

Мнозина обаче твърдяха, че наказанието е дошло твърде късно или че Богданос не е трябвало да бъде включван в избирателната листа на партията от самото начало, тъй като възгледите му са били добре известни в страната. Малко след като Богданос беше изключен, Йоргос Герапетритис, близък сътрудник на Мицотакис, уточни, че депутатът не е бил изключен от самата партия, което оставя отворена възможността той да се върне в парламентарната група в бъдеще.

Други критици посочват, че трима от висшите министри в настоящия кабинет на Мицотакис също са от бившата ултранационалистическа партия ЛАОС, като назначенията се разглеждат като начин да се предпази дясната фракция на партията от бунт.

"В името на интегрирането на крайната десница в „Нова демокрация“ рискуваме да направим дневния ред на крайната десница доминиращ", твърди професорът по политически науки Маранцидис. "В такъв случай ще сме изяли основните ценности на съвременната либерална демокрация и рискуваме да отворим задната врата за всички видове десен популизъм и екстремизъм."

………….

Анализът е на Нектария Стамули, „Политико“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com