Понта се оттегля временно от поста по здравословни причини

11956
Понта се оттегля временно от поста по здравословни причини
Снимка: Getty Images

Румънският премиер Виктор Понта, когото правосъдието е погнало заради съучастие в укриване на данъци и пране на пари, обяви, че временно отстъпва поста си на вицепремиера заради здравословни проблеми.

Министър-председателят, който е от близо седмица в Турция, където се е подложил на хирургическа операция на коляното, ще изпрати в понеделник писмо до президента Клаус Йоханис с молба да посочи вицепремиера Габриел Опря за и.д. премиер за период до 45 дни, както предвижда член 107 от конституцията, се посочва в правителствено комюнике, цитирано от АФП.

Във Facebook 42-годишният премиер социалдемократ обяснява, че ще излезе от болница в неделя, но че ще трябва да остане под медицинско наблюдение и да премине физиотерапия и възстановителни процедури. Най-много след 28 дни ще мога да се заема отново с нормална дейност, като едновременно продължа възстановяването още 6 месеца, пише той.

Преди няколко седмици Понта се рани по време на баскетболен мач. В понеделник без да предупреди, държавния глава той дискретно замина за Турция, за да се оперира.

Габриел Опря е 54-годишен офицер от армията и член на Националния съюз за прогрес на Румъния, появил се след разцепване на Социалдемократическата партия. Той също е министър на вътрешните работи в сегашното правителство.

Неприятностите на Понта с правосъдието хвърлиха Румъния в политическа криза. Понта твърди, че е невинен и отказва да подаде оставка, както го призова президентът. Парламентът, където левицата има мнозинство, го подкрепи, като се произнесе на 9 юни срещу вдигане на имунитета му, поискано от антикорупционната прокуратура (DNA), и три дни след това като отхвърли депозирана от опозицията резолюция за гласуване на недоверие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com