Президентът на РС Македония: Спорът между Скопие и София ще се реши след изборите

2517
Президентът на РС Македония: Спорът между Скопие и София ще се реши след изборите
Снимка: Getty Images

"Пробив за разрешаване на спорните въпроси между Скопие и София не трябва да се очаква преди приключването на изборите в България на 4-ти април и докато не се сформира ново правителство в София", заяви президентът на Северна Македония Стево Пенадровски в интервю за ТВ 21, информира БГНЕС. Той каза, че допълнителна трудност е, че в България по отношение на някои въпроси, свързани с РС Македония, има политическа приемственост от десетилетия. "Всички са обединени около онези политически възгледи, които ни пречат да влезем в ЕС и за които не можем да водим преговори - като език и идентичност," каза Пендаровски.

По отношение на списъка с имена на опозиционери в страната на Красимир Каракачанов, които твърдят, че имат българско гражданство, държавният глава казва, че Каракачанов се изявява повече в медиите в сравнение с политическата му значимост, както в България, така и в РС Македония. „Не мисля, че политическото му портфолио заслужава това внимание. Бих се занимавал със сериозни политически играчи като президента Радев и премиера Борисов. Говорих с Радев и той не се отклони нито на сантиметър от принципите си. Но той обясни аргументите си без политически популизъм, не като споменатия господин”, добави Пендаровски.

Пендаровски не вижда нужда от включване на българите в Конституцията

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски не вижда необходимост от промени в Конституцията, съобщи МИА. "Такова нещо нито е и...

Той смята, че участието на международната общност би било добре дошло, особено в комисията по исторически и образователни въпроси. „Ако две балкански държави обсъждат историята, никога няма да постигнат съгласие. Ето защо е добре чужденците да бъдат включени в комисията като консултанти, тъй като работата на комисията до момента не дава признаци да се стигне до решение”, смята Пендаровски.

По отношение на предложенията на Любчо Георгиевски държавният глава каза, че Георгиевски винаги е бил нестандартен политик, което е добра черта в политиката. За ангажимента на специалния пратеник на правителството за България Владо Бучковски, президентът заяви, че той не е "наивен и глупав политик, а напротив човек, който много добре познава отношенията между двете държави и може да помогне в спора". „Той е с авторитет в България, може да се срещне с всички и не е специален представител. Има връзки, не казвам, че той ще реши проблема, но позицията му няма да пострада от това”, каза Пендаровски.

Коментирайки факта, че само 328 души от Южна Македония са се регистрирали да гласуват за изборите в България, въпреки твърденията, че в страната има 110-120 хиляди души с български паспорти, той каза, че това не го изненадва. „Нашите граждани имат български паспорти и това започна, когато България се присъедини към ЕС. Но не вярвам, че те са 110-120 хиляди, както се пише в България, независимо че има много хора с паспорти, за които е известно защо са ги взели”, каза президентът Стево Пендаровски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com