X
 
 

Президентът на Северна Македония: Уморихме се да стоим в чакалнята на ЕС

Президентът на Македония Стево Пендаровски заяви в Брюксел, че „умората от разширяването“, за която се говори в Европейският съюз, се усеща от Северна Македония, която се намира в чакалнята от 2005 г. насам.

На конференция, организирана от мозъчния тръст "Приятели на Европа", Пендаровски припомни, че Северна Македония четиринадесет години и десет положителни препоръки от Европейската комисия, е рекордьор, чакащ началото на преговорите за присъединяване с Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Борисов: С F-16 ще пазим и Македония, стига с другите въпроси - научих ви номерата

В България всички идват на учения – другите държави ги прескачат, но в България абсолютно всички идват. Имаме надеждна техника, к...

"Умората от разширяването е от двете страни, ЕС казва, че присъединяването на някои страни по време на голямото разширяване на изток не е дало задоволителни резултати, но у нас хората наистина са уморени от чакането", каза Пендаровски.

Той припомни, че всички реформи, които се изискват от Северна Македония за започване на преговори, са изпълнени и че страната е излязла за спора за името.

„И сега какво? Трябва ли да чакаме отново? На чия страна е умората?“, попита Пендаровски.

Той подчерта, че напълно подкрепя започването на преговорите с ЕС за Албания, но подчерта, че някои управляващи елити в Съюза са подозрителни към това, което може да се случи, ако Албания и Северна Македония бъдат разделени в процеса на преговори за членство.

Пендаровски разясни на аудиторията, че е обяснил на избирателите си, че решението за промяна на името на държавата е взето заради Европейския съюз и че ако ЕС не изпълни своя дял, хората ще търсят алтернатива.

Екатерина Захариева: Ясно е, че е тази антибългарска кампания ще продължи

"Съвместната историческа комисия вече заседава повече от година. Има постигнат напредък по темите за св. св. Кирил и Методий, цар Самуи...

Македонският президент добави, че юни 2019 г., като дата в миналогодишните заключения на Съвета на ЕС относно решението за преговори, беше избрана поради изборите за Европейски парламент.

"След изборите за Европейски парламент вече са преминали и ние чакаме", каза Пендаровски и припомни, че посланието на Доналд Туск тази сутрин беше тъкмо такова, че "проблемът сега не е при вас, а при нас".

Според президента на Северна Македония също трябва да се има предвид, че голяма част от проевропейските граждани са загубили надежда за европейската идея, съдейки по резултатите от референдума и президентските избори.

„Миналата година на референдума гласуваха 600 000 проевропейски граждани, аз бях избран с 440 000 гласа, което значи, че проеовропейският лагер е загубил 100 000 гласа“, каза Пендаровски.

Според Пендаровски Северна Македония няма план Б ако незапочне преговори с ЕС през лятото.

Захариева залага на истината в отношенията със Скопие, без директно да каже каква е истината

Нашата оценка е, че в политическата част на отношенията на България и Северна Македония има съществен напредък. Това заяви българският ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 4 месеца Профил на трол?
    А какво ще стане, ако заради това разтъкаване принудят Сев. Македония към КОНФЕДЕРАЦИЯ С БЪЛГАРИЯ???
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Време е да ги преместим от чакалнята в мазето.
    : 1 !
Последно в Актуално