Причината за инцидента между руския и турския кораб - борбата между Русия и Украйна

8350
Причината за инцидента между руския и турския кораб - борбата между Русия и Украйна
Снимка: Getty Images / Guliver

Спешната евакуация на сондите на "Черноморнефтегаз" в руски териториални води под военен конвой, на която според някои данни се опитал да попречи кораб под турски флаг, може да е свързана с риска от тяхното изземване по готвещия се иск на "Нафтогаз Украйна", пише "Комерсант".

Първоначално властите на Крим обяснили преместването на сондажните инсталации със "сложната международна обстановка", след това – с "терористична заплаха" и накрая – с "техническа необходимост". Но истинската причина за преместването, по данни на изданието, може да е икономическа.

Руски кораби са обстреляли позиции на ИД на територията на Сирия

Руски кораби са обстреляли позиции на ИД на територията на Сирия. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, съобщи ТАСС. ...

В понеделник компанията "Черноморнефтегаз" съобщи, че две нови самоподемни сондажни инсталации на компанията (В-312 и В-319) на стойност 25 млрд. рубли били преместени от Одеското шелфово находище в териториалните води на Русия. Операцията била извършена в най-кратки срокове по нареждане на премиера на Крим Сергей Аксьонов и предизвикана от "сложната международна обстановка" и "рискове от загуба на жизненоважни активи".

Когато сондите под конвой на катери на ФСБ и ракетен катер на Черноморския флот се движили към крайната си точка, пътят на кервана според версията на "Черноморнефтегаз" бил преграден от турски търговски кораб, който създал "съзнателно аварийна ситуация". По-късно обаче ФСБ опроверга тази информация, като заяви, че турският кораб се е отклонил навреме.

Ръководителят на "Черноморнефтегаз" Игор Шабанов обяснил спешната евакуация с това, че сондите се намирали "в неутрални води с неопределен международен статут". Той се позовал на "повишената терористична заплаха" в региона. Алексей Аксьонов по-късно уточнил, че сондите били преместени поради техническа необходимост – за работа в находището "Гордиевич".

Според източници на "Комерсант" най-вероятна причина за спешната евакуация на сондите са опасения, че те може да бъдат иззети по готвещия се иск на "Нафтогаз Украйна".

Руски бойни кораби ще участват в "учения" на територията на Иран

Два руски бойни кораба са акостирали в неделя в иранското пристанище Анзали и ще "участват в съвместни военноморски учения по време на ...

Сондите били купени през 2011 година на кредит, отпуснат от "Нафтогаз" на тогава все още дъщерното му предприятие "Черноморнефтегаз". Още преди присъединяването на Крим към Руската федерация компаниите започнали да се съдят за връщане на средствата. В края на октомври президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че страната възнамерява да си върне чрез съд Одеското и Безименното находище. Ръководителят на "Нафтогаз" Андрей Коболев отбелязал, че компанията може да подаде иск за връщането на имуществото на "Черноморнефтегаз".

Според източника на "Комерсант" искът се подготвя в Стокхолм или Лондон. Ако се вземе решение за изземване на сондите, за реализацията ще бъде необходимо решението на национален съд, например на Украйна, което няма да е трудно да се получи.

Одеското находище е разположено на 150 км западно от Крим и на 130 км южно от Одеса. Запасите му се оценяват на 22 млрд. куб. м газ. Плановете за добив през 2015 г. са 1,17 млрд. куб. м (около 57% от добива на газ в Крим).

Инцидентът с турския кораб стана вторият за няколко дни и се случи на фона на рязкото изостряне на отношенията между Анкара и Москва заради сваления руски Су-24 от турските ВВС.

Путин и Оланд не се разбраха за корабите "Мистрал"

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин и неговия френски колега Франсоа Оланд все още не са достигнали до споразумение по въп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com