Прогноза: В края на ноември - предсрочни избори в Македония, които ще са фатални за ВМРО-ДПМНЕ

3394
Прогноза: В края на ноември - предсрочни избори в Македония, които ще са фатални за ВМРО-ДПМНЕ
Снимка: Getty Images/Guliver

"В края на ноември ще има предсрочни избори и те ще бъдат фатални за ВМРО-ДПМНЕ". Това прогнозира журналистът и собственик на БГНЕС Любчо Нешков за ситуацията в Македония.

По думите му ниската избирателна активност на референдума за името и евроатлантическата ориентация на Македония е факт: "Гражданите не пускат етнически вот, те гласуват за конкретно развитие на страната. В Македония ще има опит за гласуване на промени в Конституцията, ако това не се случи отиваме на бързи избори."

Категорично "да" на референдума в Македония, но при ниска избирателна активност

Вече е категорично ясно, че с голямо мнозинство печели отговорът "да" на референдума, касаещ името на Македония и евроатлантическата ор...

"В двустранен план не подценявайте разговора между Ципрас и Заев. В международен план има двама ключови души - Йоханес Хан и Столтенберг. Нещата за Македония са предопределени", каза още Нешков.

Той припомни, че "Груевски управляваше Македония с 320 хил. души 10 години. Сега са 600 хил. души – тази коалиция ако отиде на избори, тя ще има конституционно мнозинство. Въпросът не е дали промените ще бъдат гласувани, те ще бъдат приети в парламента, въпросът е в какъв срок и дали опозицията ще застане на страната на държавните интереси или ще продължава да защитава чужди проекти."

Припомняме, че референдумът за промяната на името на Македония не събра нужната избирателна активност от 50%, за да бъде гласуването валидно. В същото време над 90% от гласувалите са подкрепили промяната. При 97% обработени бюлетини активността е малко над 36% – доста под очакваните 50%. 91% от гласувалите са подкрепили членството на страната в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора за името с Гърция.

Гражданите на Република Македония отговаряха на въпроса "Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция?"

Първи данни - масово "да" на референдума в Македония

Огромното мнозинство от македонските граждани са гласували положително на днешния референдум, предаде БГНЕС. 90,94 са гласували "за", ...

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Заев определи референдума като явен успех, след като "огромно мнозинство" от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.

"Нямам намерение да напускам, но е мой дълг да остана", каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли.

Заев заяви, че ще "продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС". Той не коментира избирателната активност, но обяви референдума за "демократичен успех", изтъквайки, че допитването е "консултативно" и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.

Македонският премиер призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на Преспанския договор, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени - с квалифицирано мнозинство от 81 депутати от 120-местния парламент, но ВМРО-ДПМНЕ в момента е най-голямата партия там, с 51 народни представители. Заев подчерта, че "няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка."

Референдумът в Македония остана далеч от мечтите на Заев

До 17:30 часа избирателната активност в днешния референдум в Република Македония е била под 28%, а в края на деня - около 34%. Това соч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com