Протест и гладна стачка заради победата на Вучич в Сърбия (ВИДЕО)

1350
Протест и гладна стачка заради победата на Вучич в Сърбия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" поиска анулиране на изборите за общинския съвет в столицата Белград поради изборни измами и призова за протест след обяването на първите резултати. Тя обяви гладна стачка пред РИК в Белград.

Оплакванията

Коалицията обяви, че повече от 40 000 души, които не пребивават законно в сръбската столица, са били качени с автобуси, за да гласуват да управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) на Александър Вучич, съобщи телевизия N1. Според сръбското законодателство сръбските граждани могат да гласуват само в регистрираното си място на пребиваване.

Още: Германия: Изборните манипулации в Сърбия са неприемливи

"Сърбия срещу насилието" поиска и преглед на избирателните списъци. От щаба на коалицията обявиха след приключването на изборния ден са документирани над 450 случая на нарушения на избирателния процес.

След протеста, Републиканската избирателна комисия на Сърбия (РИК) даде извънредна пресконференция. Председателят на РИК Владимир Димитриевич заяви, че опозиционните лидери Мариника Тепич и Мирослав Алексич са дошли в сградата с молба да разговарят.

"На всички трябва да е ясно, че РИК не може нито да свика, нито да проведе нови избори в Белград. Протестите умишлено възпрепятстват работата ни, защото изборите все още не са приключили. Колкото и да са скандални сами по себе си, те се превръщат в насилие, което досега не е регистрирано. Недоволството от изборните резултати никога не е водело до физическо насилие или заплахи за сигурността, така че сме особено шокирани, но не и твърде изненадани", заяви Димитриевич, цитиран от БГНЕС.

На национално ниво Сръбската прогресивна партия (СПП) печели 46,3 на сто от гласовете. На второ място е "Сърбия срещу насилието" с 23.6 на сто. Това сочат резултатите на CESID/IPSOS на базата на 90,2% от подадените гласове.

Още: Партията на Вучич печели убедително парламентарните избори в Сърбия

На трета позиция е "Сръбската социалистическа партия" (ССП) на Ивица Дачич с 6,6 на сто. Коалиция НАДА получава 4,9 на сто от гласовете. При тези числа, в 250-местния парламент СПП ще има 128 мандата, "Сърбия срещу насилието" 65 мандата, ССП - 18 мандата, а НАДА 13 мандата. В парламента ще влезе и формацията на д-р Бранимир Несторович с 4,8 на сто или 13 депутатски места. Унгарското малцинство ще има 6 мандата. Коалицията "Справедливост и помирение и Демократически съюз" на хърватите във Войводина - 3 мандата. Формацията на Сулейман Углянин - 2 мандата. По 1 мандат ще има листата Шаип Канберия и Руската партия.

Външни реакции

"Приветстваме възможността да продължим да работим със следващото правителство на Сърбия за укрепване на демократичното управление и върховенството на закона и за постигане на регионална стабилност", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Наблюдателите на изборите, сред които имаше и представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заявиха, че е имало нередности, включително купуване на гласове и пълнене на урни с фалшиви бюлетини. Милър отговори, че Съединените щати са запознати с констатациите на ОССЕ, но че те са предварителни и не са окончателни. "Ние ги преглеждаме и не бих искал да коментирам, докато тече този преглед", каза той.

Още: Предсрочни избори в Сърбия: Вучич в битка с триглава опозиционна "ламя"

Германия подчертава, че нередностите, открити от международните наблюдатели на парламентарните избори в Сърбия, са "неприемливи" за държава, която се стреми да се присъедини към Европейския съюз, докато Вашингтон изрази желанието си за по-нататъшно сътрудничество в укрепването на демокрацията, коментира хърватското издание "Ютарни лист".

Същвременно Кремъл беше много радостен и приветства Вучич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com