Радев прегърна Вучич за интерконектора, но го предупреди за българите в Сърбия

6692
Радев прегърна Вучич за интерконектора, но го предупреди за българите в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев участва в откриването на газовата връзка между България и Сърбия в Ниш тази неделя (10 декември). Там той се прегърна със сръбския държавен глава Александър Вучич. Участваше и президентът на Азарбейджан Илхам Алиев, предаде БГНЕС.

Още: Радев: В такъв парламент не мога да внеса предложения за Конституция

"Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар", каза Вучич.

Президентът на Азербайджан пък благодари на "своя скъп приятел" Александър Вучич за поканата му да посети страната и припомни "за стратегическото партньорство на двете държави, които бързо развиват отношенията си".

От Баку са доволни

"Моето лично отношение и приятелството с Александър допринасят за развитието на сътрудничеството ни. Под неговото ръководство Сърбия се развива, води независима политика, а това е политика, която обслужва интересите на сръбския народ. Ние сме въодушевени от неговите постижения", каза още Алиев и определи днешната церемония като "приятелска и партньорска".

Още: ГДБОП свали от интернет фалшивия клип с образа и гласа на държавния глава

Снимка: БГНЕС

Алиев поздрави Радев и Вучич за това, че газопроводът "допринася за енергийната сигурност и на Сърбия, и на България", и поясни, че петролът на Азербайджан достига до Средиземноморието.

Изказването на Алиев идва по време на предизборната кампания на Вучич в Сърбия, само седмица преди петите поред предсрочни избори за последните десет години в западната ни съседка.

Заедно с президентите на трите страни в церемонията участва и посланикът на Европейския съюз в Сърбия Емануел Жиофре.

Още: Денков: Газовата връзка България-Сърбия носи енергийна сигурност за целия регион

За интерконектора

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор.

По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Радев: Интерконекторът е важен за България

"Откриването на интерконектора със Сърбия е изключително важно за България. Ние, с нашата активна политика, променяме газовата карта на Европа. Това не е просто интерконектор, това е много повече - символ на нашите нараснали технически възможности и израз на общата воля с общи усилия да допринасяме за по-сигурни и диверсифицирани доставки както за България, така и за нашите съседи, партньори и съюзници", каза още Радев в Ниш.

Българското малцинство в Сърбия

"Имахме и сериозен разговор с Вучич, касаещ българското малцинство. За мен, като президент, този въпрос е от ключово значение. Два пъти с Вучич бяхме по моя инициатива в Димитровград, за да се срещнем с хората там. Ще продължат усилията от сръбска страна за модернизация на пътна инфраструктура, за решаването на други проблеми. Уточнихме и някои разминавания и че трябва да работим заедно - това е залогът за нашите икономически успехи и за успешната интеграция на Сърбия. Мога да кажа - недоразумения като арестувани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия и за този въпрос имам гаранции от президента Вучич, че ще бъде решен", добави Радев (четете подробности по-надолу в текста).

Още: Сърбия арестува "български шпионин" в Западните покрайнини

"Българското национално малцинство и условията тези хора да имат препитание в своя роден край, условията да имат свободата да се изявяват като българи и да пазят националната си идентичност и култура - ще работим за тези хора", каза още президентът.

Снимка: Пресцентър на Президентството на Република България

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия.

Още: Белград: България е шпионин №1, разузнава за НАТО и за албанците

Скандалът

Посещението на президента Румен Радев се случва в период на изключително изострени двустранни отношения със Сърбия. На 8 ноември Белград отново демонстрира и приложи терор над българите от Западните покрайнини, като в "Деня на Западните покрайнини" служители на сръбската държавна сигурност нахлуха първо в офиса на културно-информационния център "Босилеград”, а след това и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш. В същото време граничните полицаи не допуснаха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да присъства в представяне на книгата си в клуба на КИЦ „Босилеград”. След щателен обиск на всички помещения на КИЦ-а бяха иззети 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

По-късно българското външно министерство привика извънредния и пълномощен посланик на Република Сърбия в София, Желко Йович, като от българска страна бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия.

По-късно офицерите на сръбската ДС "повдигнаха обвинение за етническа, расова и религиозна омраза" на директора на КИЦ-"Босилеград" Иван Николов.

Всичко това идва на фона на шпионски скандал в Сърбия. Сръбските медии твърдят, че в арестувания за шпионаж българин в Босилеград, са намерени подписани от него документи за получаване на български левове, с които се е разплащал на „своята агентура“. Твърди се, че парите са дадени от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) като награда, че българинът е изпращал информация за хора от сръбските служби за сигурност в граничния район между Сърбия и България.

„Намерени са телефонни номера, адреси и данни за колите, които са използвани от сръбски служители на полицията, и те са изпращани в ДАНС. Структурата на тази информация показва намерението да се следят комуникациите и движението на сръбските агенти, тъй като „българският шпионин“ е търсил адреса на тяхното местоживеене. Възможно е да са съществували и още по-опасни идеи“, съобщават сръбските медии, цитирани от БГНЕС. Според тях тези действия на ДАНС в районите с българско малцинство в Сърбия не са неочаквани, защото „българската агентура вече дълго време възстановява великобългарските идеи“.

В скорошен доклад Европейската комисия призова Сърбия да предприеме спешни действия за противодействие на антиевропейските наративи, разпространявани от многобройни медии, и за противодействие на чуждестранната информационна манипулация и намеса, най-вече в контекста на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани