Референдум в Сърбия - за промяна на правосъдието

2748
Референдум в Сърбия - за промяна на правосъдието
Снимка: Getty Images

Сръбските граждани подкрепиха конституционните промени в областта на правосъдието на референдум. Сръбският президент Александър Вучич заяви това в обръщение към нацията по повод резултатите от референдума.

"Въз основа на 97,02% от обработените бюлетини 60,48% от гражданите, които излязоха да гласуват, гласуваха "за", а 39,52% - "против". Гласуваха общо над 1,8 милиона души, като разликата между гласувалите с "да" беше повече от 400 000 души. Поздравявам гражданите на Сърбия, които гласуваха за промените в конституцията. Сърбия изпрати положително послание към света и вярвам, че през следващия период ще успеем да предприемем стъпки към по-нататъшна демократизация и независимост на съдебната система", заяви Вучич.

Сърбия подава нови искове срещу НАТО за бомбардировките с уран през 90-те

Във Върховния съд в Белград ще бъдат подадени два нови иска срещу НАТО от жертви на бомбардировките с обеднен уран през 1999 г., съобщи...

Промените, подложени на референдум, са свързани с избора на съдии и прокурори и бяха направени заради желанието на Сърбия да влезе в ЕС. Съгласно плебисцита, съдиите вече няма да се избират от Народното събрание (парламента), а от Висшия съвет на съдиите, състоящ се от 11 души - шестима съдии, избрани от други съдии, четирима адвокати, избрани от парламента, и председателят на Върховния съд. Министърът на правосъдието, председателят на Върховния касационен съд и председателят на парламентарната комисия по правосъдие вече няма да участват в избора на съдии. Премахва се тригодишният изпитателен срок за съдиите.

Ниска избирателна активност

Вучич отбеляза, че избирателната активност на референдума е била около 30%. "За един референдум това е много, очаквахме активност от 25%, но тя беше 30%. Преброяването на останалите гласове няма да повлияе по никакъв начин на резултата", заяви президентът. В същото време, според него, в столицата Белград мнозинството от избирателите са били против промените в конституцията.

Според наблюдателите референдумът е проведен при най-ниската избирателна активност от 2014 г. насам. Миладин Ковачевич, директор на Републиканския статистически институт, заяви пред репортери в неделя, че два часа преди затварянето на избирателните секции избирателната активност на референдума за промени в Конституцията на Сърбия в областта на правосъдието е била 25,25 %. В същото време на парламентарните избори през 2020 г. избирателната активност от 25% беше надхвърлена шест часа преди затварянето на избирателните секции и беше 45% час преди затварянето им.

Експерт: Велика Сърбия и Велика Албания са много опасна динамика

Сближаването между Еди Рама и Александър Вучич не е „здравословно“, каза за Радио Свободна Европа Едуард Джоузеф - преподав...

На референдума гражданите отговаряха на въпроса: "Подкрепяте ли да се потвърди законът за изменение на Конституцията на Република Сърбия?" Гласоподавателите трябваше да отговорят с "да" или "не" на този въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com