Северна Македония очаква първия си президент след историческата промяна на името

4404
Северна Македония очаква първия си президент след историческата промяна на името
Снимка: iStock/Guliver

Северна Македония гласува, за да избере първия си президент след историческата промяна на името си. До 10.00 часа местно време са гласували 81 869 души от имащите право на глас. Това прави 6.05 на сто от общия брой на гласоподавателите.

Данните бяха оповестени от говорителя на Държавната избирателна комисия /ДИК/ Любка Гугучевска. От ДИК подчертават, че изборният ден върви нормално.

Заев: Да изберем президент, който ще ни води напред

От всички нас се очаква сериозно отношение и да постигнем две неща - успешен избор на президент и избор на държавен глава, който да ни ...

Най-високата избирателната активност е в Прилеп - 11.05%, Свети Никола - 11.48%, Пехчево - 10.22% и Македонски брод - 10.11%.

Най-ниска е избирателната активност е в Боговине - 1.79%, Липково - 0.9%, Долнени и 1.85% и Зелино - 1.82%, информира БГНЕС.

„Надявам се с днешния вот да докажем, че като държава сме готови да започнем преговори за членство в Европейския съюз. Трябва да докажем, че като държава притежаваме институционален, административен и политически капацитет за да продължим по пътя на евроатлантическата интеграция“.

Това заяви кандидатът за президент Блерим Река след като гласува в скопската община Бутел. Кандидатурата му е подкрепена от две албански формации - Беса и Алиансът на албанците.

Река призова гражданите масово да участват във вота и да използват своето конституционно право.

В Северна Македония избират президент

В 7.00 часа местно време започна гласуването в първия тур от президентските избори в Република Северна Македония. От Държавната избират...

„Подкрепям договорите с България и Гърция защото, това е единствената възможна европейска рамка, която ще ни изтегли от балканската кал и ще ни изведе по пътя към Европа. Това е и начинът за разрешаване на споровете, за да може да вървим напред“.

Това каза кандидатът за президент на управляващата коалиция в Северна Македония Стево Пендаровски, след като пусна бюлетината си на първия тур от президентските избори. "Стига с конфликтите. Балканите трябва да оставят зад себе си миналото, а сегашните политици да не се занимават с балканската история. Ако днес гражданите ми гласуват доверие, моята задача оттук нататък ще бъде да направя по-добър живота на всички. А не да говорим дали Александър Македонски преди 23 века е бил не знам какъв по националност, или пък за апостолите на ВМРО от XIX и XX век. Това не е работа на сегашните политици. Това ще бъде харчене на време, пари и застой на страната. Имаме един грандиозен провален проект в центъра на Скопие, който ни изпокара с всички съседи и доведе до дълбоки разделения в страната ни. Този вид националистическа и популистическа политика ми е чужда. Ние сме длъжни да дадем пример, че и от Балканите най-накрая може да бъдат изпращани и положителни новини", подчерта Пендаровски.

Той очаква изборният ден да мине спокойно, така както става във всяка една европейска и демократична държава. "Очаквам висока избирателна активност, защото гражданите знаят, че става въпрос не за личен избор, за избор на концепция за Република Северна Македония, която трябва да продължи напред и в кратки срокове да бъде част от евроатлантическите структури. В края на деня очаквам да постигнем убедителна преднина, която ще ни позволи на втория тур окончателно да получим масова подкрепа на гражданите за пътя на Северна Македония, а това означава далеч от изолацията и по-близо до Европа, на която реално принадлежим", подчерта Пендаровски след като гласува в скопската община Аеродром.

„Много е важно всички да признаят изборните резултати. Във всеки вот има победители и такива, които не са постигнали очакваните резултати“, категоричен беше лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети, след като упражни правото си на глас.

ДСИ е част от управляващата коалиция със Социалдемократическия съюз на премиера Зоран Заев. И двете формации подкрепят кандидатурата на Стево Пендаровски за президент на страната.

Чий е Гоце Делчев: Работата на българо-македонската комисия зацикли

Ако гледаме резултатите от нашата последна среща, не сме свършили почти нищо. Това заяви в ефира на bTV проф. Ангел Димитров, председат...

"Много е важно изборният процес да мине в коректна и честна атмосфера и накрая всички да приемат изборните резултати. Според моите информации до момента гласуването протича спокойно и без никакви проблеми", каза още Ахмети, който пусна бюлетината в село Заяс, недалеч от Кичево, в западната част на републиката.

За нов президент на западната ни съседка освен Стево Пендаровски участват още Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река, кандидат на двете албански формации - Беса и Алиансът на албанците.

Право на глас имат 1 808 131 граждани. Те гласуват в 3480 избирателни секции. Изборният ден започна в 7.00, приключва в 19.00 часа местно време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Северна Македония ще си купи 8 военни хеликоптера (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com