СИРИЗА е първа политическа сила в Гърция

36900
СИРИЗА е първа политическа сила в Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Малка преднина от порядъка на 0,4 процента има гръцката лява радикална партия СИРИЗА срещу дясната Нова демокрация, според последното социологическо проучване на GPO, за резултатите от което съобщава сайтът GRReporter, предаде БГНЕС.

В проучването 96,7 на сто от анкетираните са заявили, че са песимисти по отношение на финансовото си състояние и развитието на страната си в следващите няколко години. Същевременно 96,7 процента вярват, че са обложени с прекалено много данъци.

По-конкретно според проучването на общественото мнение на GPO, проведено по поръчка на телевизия Mega, изборните нагласи за парламентарните избори са следните: радикалната левица СИРИЗА получава 20,4% от гласовете, Нова демокрация - 20%, неонацистката "Златна зора" - 8,4%, комунистическата партия ККЕ - 5,9%, ПАСОК - 5,8%, Партията на Панос Каменос "Независимите гърци" - 5,2% и Демократичната левица - 4%.

На въпроса кой е най-подходящ за премиер настоящият министър-председател Андонис Самарас получава 40.5% от гласовете, лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас – 27,7%, а 29,9% от участниците са отговорили "Нито един от двамата".

"Не" на предсрочните избори казват 64,5% от участниците в допитването, а 34,1% казват "Да".

Правителството трябва да изкара целия си мандат отговарят 54,3% от запитаните, а на обратното мнение са 44,3%.

В отношението си към политическите лидери: 39% имат положително отношение към Андонис Самарас, 36% подкрепят лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис, 35,5% симпатизират на Алексис Ципрас, 27,8% - на генералния секретар на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас, 25% подкрепят Панос Каменос, а 12,9% - лидера на "Златна зора" Николаос Михалолякос.

"СИРИЗА не е готова да управлява сама" смятат 73,6% от участниците в анкетата, на обратното мнение са 24,3%.

Изборните нагласи за европейските избори са следните: СИРИЗА - 20%, Нова демокрация - 19,2%, "Златна зора" - 8%, Комунистическата партия ККЕ - 5,8%, ПАСОК - 5,4%, "Независимите гърци" - 5.4%, Демократичната левица - 3,6% и 19,8% от запитаните заявяват, че не са решили все още.

Като критерий за гласуването на изборите за евродепутати 68,9% от запитаните посочват оставането на Гърция в еврозоната, а 22,7% искат точно обратното – страната да напусне зоната на еврото.

63% от участниците в допитването вярват, че в близките две-три години животът им ще се влоши. През октомври този процент е бил 59%.

На същия въпрос 19,9% (22,7% през октомври) от запитаните вярват, че качеството на живота им ще остане на днешните нива, а едва 15,6% смята, че то ще се подобри.

Според същото проучване 62,8% от гражданите оценяват отрицателно усилията на правителството да се справи с кризата, а 71,4% смятат, че финансовата политика не постига целите си.

Освен това 63,1% от участниците в анкетата смятат, че в следващите години състоянието на икономиката ще се влоши.

Що се отнася до партиите 48,4% от запитаните се доверяват вече по-малко на партията, за която са гласували преди година и половина.

По отношение на опозиционната тактика на СИРИЗА 70,1% от участниците я оценяват отрицателно, а 27% - положително.

Във връзка с политическата поляризация 88,8% от запитаните вярват, че тя не помага в борбата с кризата, а 68,2% смятат, че трябва да има силна политическа партия между Нова демокрация и СИРИЗА.

Освен това 30,4% са уверени, че за тази поляризация е виновна СИРИЗА, 22,7% вярват, че е виновна Нова демокрация, а 14,6% - че отговорност носи ПАСОК.

Евентуалното предложение за сътрудничество между лявоцентристките партии на изборите за евродепутати е оценено положително от 45% от запитаните.

Въпреки това 55,5% от участниците в анкетата оценяват отрицателно евентуалното предложение за сътрудничество между дясноцентристките партии на същите избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com