Сириза готви ревизия на разпродажбата на държавни активи

15815
Сириза готви ревизия на разпродажбата на държавни активи
Снимка: Getty Images/Guliver

Сириза смята за несправедлива извършената разпродажба на активите от държавната собственост. При вземане на властта ще преразгледа всички договори за покупко-продажба на държавното богатство. Това заяви представителят на партията Алексис Митропулос в интервю за РИА Новости. В лявата гръцка политическа сила той отговаря за трудовите отношения и икономиката.

Подписаните с кредиторите меморандуми, съгласно които Гърция не може да провежда самостоятелна политика, доведоха до спад на оценките и обезценяване на държавното имущество. Съответно най-важните обекти на материалното и нематериалното национално богатство са били разпродадени на безценица чрез ликвидационните процедури.

"Сириза" със 7% преднина пред "Нова демокрация"

Десетина дни преди предсрочните парламентарни избори в южната ни съседка Гърция лявата партия "Сириза" изпреварва основният си полити...

"Това се е правило, за да се съберат конкретни суми по изплащането на дълга, но заради бързото обезценяване на стойността на държавното имущество, те никога не са били събрани. В резултат гръцката държава бързо се движи към категорията на пропадналите държавни (rogue states), които не могат да обслужват дори основните социални и национални потребности. Тази политика трябва да се промени и да започне бързо възстановяване на елементите на държавния фундамент", заяви Митропулос.

По думите му Фондът за приватизация на държавното имущество HRADF, създаден по типа на източногерманския фонд Treuhandanstalt за разпродажба на имуществото на ГДР, ще бъде незабавно ликвидиран. Активите му ще бъдат предадени на онези държавни сектори, откъдето са били взети, информира БГНЕС.

На въпроса дали се предвижда национализация на банковия сектор, Митропулос отвърна, че държавата и бе това е основен акционер в основните банки.

"Четири от така наречени системни банки извършиха рекапитализация с парите на гръцкия народ (40 млрд евро), които бяха признати като държавен дълг. Повечето акции принадлежат на гръцкия Фонд за финансова подкрепа, тоест на държавата. Това, което е останало във възможностите на основния акционер (гръцката държава), е да реализира правата си на акционер и да предложи пряко или косвено управление на банките, за да облекчи новото правителство при реализирането на извънредната програма за разрешаване на хуманитарната криза", поясни още събеседникът.

Сириза измества фокуса върху олигарсите

Те са най-известните магнати в Гърция, почитани и също толкова мразени заради богатството им и здравите им политически връзки. Докато ...

Ако вземе властта, новото правителство ще се бори с непрозрачността, подкупите и корупцията, ще намали данъците за бедните и вместо единен данък върху собствеността, "който стана средство за конфискация на имуществото", ще наложи справедлив данък върху едрата собственост.

"Вие в Русия познавате процеса на ликвидирането на основите на държавата (периодът на Елцин) и тяхното възстановяване (периодът на Путин), така че сега вашата велика държава отново изпълнява своята историческа роля. Такъв процес на реконструкция ще извърши и правителството на СИРИЗА, то ще възстанови под държавен и обществен контрол всички необходими елементи за функционирането на държавата и обществото", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани