Скопие: Ако има сръбско участие в атаката в Косово, ще напуснем "Отворени Балкани"

11399
Скопие: Ако има сръбско участие в атаката в Косово, ще напуснем "Отворени Балкани"
Снимка: БГНЕС

Ако има доказателства за сръбско участие в стрелбата и убийството на косовски полицай край село Банска, Северна Македония трябва да преразгледа участието си в инициативата "Отворени Балкани". Това заяви северномакедонският министър на външните работи Буяр Османи.

"Сърбия трябва да положи усилия и за докаже, че няма нейна намеса в събитията в Северно Косово", каза той пред местната телевизия "Телма", цитиран от БГНЕС. ""Отворени Балкани" бе една добронамерена идея, но според мен, след събитията в Косово от 24 септември, Сърбия трябва да докаже, че не е забъркана в тях. В противен случай, ако има каквото и да е държавно участие в тях, тогава нашето участие в тази инициатива става невъзможно, както и на останалите страни от региона".

Нападението и намесата на Радойчич

На 24 септември септември под ръководството на бившия заместник-председател на "Сръбска листа“ Милан Радойчич бе извършено въоръжено нападение в село Банска, при което загина сержант Африм Бунджаку от косовската полиция. След инцидента Радойчич избяга в Сърбия.

Президентът на Косово Вьоса Османи поиска сръбската държава да предаде Радойчич на Прищина. "Косово е обект на нападение. Косово е жертва на акт на агресия. Разбира се, първото нещо, което искаме, е Радойчич и другите терористи да бъдат предадени на Република Косово, за да може да се въздаде истинско правосъдие. Сърбия няма добра история по отношение на правосъдието. Няма нито един случай, в който престъпниците, извършили военни престъпления и геноцид в Косово и Босна, да са били изправени пред съда", каза Османи.

Снимка: Getty Images

Радойчич е в "черния списък" на САЩ и Великобритания. Забранено му е да влиза и да извършва стопанска дейност в САЩ. Включен е в списъка поради подозрения за връзки с транснационалната организирана престъпност.

Ескалацията в Косово

Припомняме, че районът е неспокоен още от 2008 г. насам, когато Косово обяви независимост. Страната е призната от над 100 държави, но не и от Сърбия - и до днес Белград претендира, че това е негова територия. Населението на Косово е съставено предимно от етнически албанци, а 5% са етнически сърби. Те живеят в северната част и са доста облагодетелствани от сръбската държава с безплатно здравеопазване, образование и т.н. 

Косовските сърби искат създаването на сръбски общини в Косово, което залегна и в споразумението Прищина - Белград с гарант Европейския съюз. Сърбия пък трябваше да се откаже от позицията си да блокира Косово в различни международни организации.

Само че напрежението не стихва и преди около две седмици достигна нови висоти. Тогава около 30 въоръжени нападатели откриха огън по косовската полиция и се барикадираха в манастир в Банска. Загина косовски полицай, а други негови колеги бяха ранени. Трима нападатели също загинаха, а Прищина залови 8 от барикадиралите се. Част от тях избягали в Сърбия. Белград отрича да има участие.

Още: Анализ: Сърбия засега изглежда по-важна за САЩ и ЕС от Косово

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани