В Румъния може да има затворници на ЦРУ

14362
В Румъния може да има затворници на ЦРУ
Снимка: Getty Images/Guliver

Йоан Талпес, бивш началник във външното разузнаване (SIE) на Румъния не изключва присъствието на затворници в "транзитен център" на ЦРУ в Румъния, но уверява, че Букурещ не е бил в течение какво са правели американците там.

Имаше тук един център, който американците управляваха още от началото, румънската страна не бе заинтересувана какво вършат американците там, за да им покаже, че те може да ни имат доверие, заявява Талпес във видео интервю за всекидневника "Адеварул", предаде БГНЕС.

Имаше един център, където е възможно да са докарвани затворници. Сигурно е, че ние не бяхме в течение за присъствието на затворници, подчертава Талпес, който бе съветник по сигурността на бившия президент Йон Илиеску от 2000 до 2004 г.

Според него след 11 септември 2001 г., когато Букурещ се стремял да получи зелена светлина за членството в НАТО, Румъния и САЩ са обсъждали въпроса за "центрове за подкрепа за ЦРУ, обекти, които Румъния да постави на разположение на представители на ЦРУ, където те да могат да организират дейности, които искат да водят на територията на други страни".

Нямаше такова място, което още от началото да се казва "център за задържане". Просто ставаше въпрос за транзитен център, обяснява той.

Според доклад на американския Сенат за разпитите с използване на изтезания на задържани, заподозрени като членове на Ал Кайда след 11 септември, общо 119 души са били пленени и затворени в т.нар. черни места в други страни, които не се уточняват, но сред които вероятно са Тайланд, Афганистан, Румъния, Полша и Литва.

Румъния досега не е признала за съществуването на предполагаеми тайни затвори на ЦРУ на нейна територия.

През седмицата Илиеску заяви, че не знае нищо по въпроса, а премиерът Виктор Понта посочи, че е работа на министерството на външните работи да отговори на въпросите, свързани с тази афера.

На въпрос на АФП външното министерство на Румъния отказа коментар.

Северна Корея за ЦРУ: Вижте как САЩ нарушават човешките права

Представител на министерството на външните работи на Северна Корея е заявил, че Съвета за сигурност на ООН трябва да обърне повече вним...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com