Висшата прокуратура в Белград: Синиша Мали невинен по "Досиетата Пандора"

2057
Висшата прокуратура в Белград: Синиша Мали невинен по "Досиетата Пандора"
Снимка: iStock/Guliver

Висшата прокуратура в Белград заключи, че министърът на финансите Синиша Мали не е извършил никакво престъпление от компетентността на прокуратурата, след като разгледа доклада за имуществото и доходите му за периода от 2011 до 2014 г. по повод твърденията, че притежава 24 апартамента в България.

От Висшата прокуратура заявяват, цитирани от РТС, че през 2017 г. вече са разгледали доклад за имуществото и доходите, представен от Агенцията за борба с корупцията, заедно с доклад на Дирекцията за превенция на прането на пари и доклад на СБПОК- отдела за борба с Организирана финансова престъпност., изготвен за периода, посочен в "Досиетата Пандора", които, наред с други неща, се отнасят до покупката на апартаменти в България.

„От анализа на всички данни, с които прокуратурата разполага към момента на постановяване на решението, беше установено, че няма доказателства, които да сочат, че елементи от каквото и да било престъпно деяние от компетентността на Висшата прокуратура са присъствали в действията на Синиша Мали“, съобщиха от прокуратурата.

„Ако обвинението има нови доказателства, те ще бъдат взети под внимание“, заяви прокуратурата.

Вначалото на седмицата бившият кмет на Белград и настоящ финансов министър изплува в „Pandora Papers” заради луксозните му имоти в България.

Втори сръбски министър в „Pandora Papers”

Сръбският министър отговарящ за бедните общини Новица Тончев изплува в досиетата на „Pandora Papers”. Той притежава офшорн...

През 2015 г. журналистическо разследване разкрива, че Синиша Мали е купил 24 луксозни апартамента в българския черноморски курорт „Св. Никола” на обща стойност около 5 милиона евро. Мали заяви, че публикацията е лъжа и призна, че е купил само едно жилище, което е регистрирано на негово име.

Президентът на Сърбия Александър Вучич отдавна защитава своя близък сътрудник от всякакви съмнения в корупция и заяви, че има пълно доверие на финансовия си министър. Според „Pandora Papers”, обаче, Синиша Мали е собственик на апартаменти и на две офшорни компании. Мали е купил жилищата през 2012 и 2013 г., по времето, когато беше икономически и финансов съветник на Александър Вучич – по онова време вицепремиер на Сърбия. Мали е купил 24 апартамента в България от компания на Сърджан Дабич – бивш баскетболист и директор на сръбския филиал на руската нефтена компания „Лукойл”.

Според РТС финансовият министър е нарекъл „Досиетата Пандора“ лъжа, като е заявил, че твърденията за него са неверни. Той е заявил още, че е собственик на апартамент в България, за който е докладвал надлежно.

"Ако има нещо, което не е в съответствие със закона, моля, разполагате с компетентните органи, подайте документи, вече съм преминал през това и го доказах", коментира Синиша Мали във вторник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com