Вселенската патриаршия признава Македонската православна църква като Охридска архиепископия

3182
Вселенската патриаршия признава Македонската православна църква като Охридска архиепископия
Снимка: БГНЕС

Синодът на Вселенската патриаршия отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа. Това се казва в официално съобщение на Вселенската патриаршия.

Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и вече ще може да отслужва с нея. От информацията става ясно, че църквата е призната като Охридска архиепископия.

Вселенският патриарх обясни защо Украйна може да има своя църква, а при Северна Македония е различно

Много обичаме духовенството и миряните на Българската църква, както и благочестивите български вярващи, живеещи в Турция, и от сърце се...

БГНЕС публикува пълния текст на официалното изявление на Вселенската патриаршия.

Светият и свещен Синод, който се събра днес, понеделник, 9 май 2022 г., под председателството на Н.Пр. Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей обсъди подробно църковния въпрос за Скопие и след като оцени в заключителната фаза жалбата, подадена до Църквата майка от тази църква, както и жалбите на държавата Северна Македония, реши следното:

1) Приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на Църквата под ръководството на архиепископ Стефан, лекувайки раната на схизмата и осигурявайки "елей и вино" за раната на нашите православни братя и сестри. За тази цел се издават и съответните патриаршески и синодални сборници.

2) Предоставия на Светата църква на Сърбия уреждането на административните въпроси между нея и църквата в Северна Македония в рамките на каноничния ред и църковната традиция.

Публикуваха писмо с обиди и закани от сръбската църква към БПЦ

Сръбската православна църква е изпратила до Българската патриаршия писмо, съдържащо закани за влошаване на отношенията между двете църк...

3) Признава за име на тази църква "Охридска" (което означава областта на нейната юрисдикция само в границите на територията на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина "македонска" и всякакви други производни на думата "Македония".

Вселенската патриаршия продължава да се интересува от растежа, напредъка и стабилността на тази църковна единица в Охрид, както е било през вековете за всички поместни православни църкви, като "гостилница на любовта, извор на благочестието на нацията на православните християни" (Драмас Павел).

БГНЕС припомня, че СПЦ в края на миналата година призова за срещу между патриарх Порфирий и главата на МПЦ Стефан. Но до момента нямаше информация за подобна среща. В същото време македонски политици и местен владика непрекъснато лобираха пред Вселенския патриарх за признаването на МПЦ и обявяването ѝ за автокефална църква.

Преди години от МПЦ поискаха Българската православна църква да бъде обявена за тяхна църква-майка, но веднага след като бе сформирана комисия към Светия синод на БПЦ по този въпрос, македонските владици започнаха да се обръщат за съдействие директно към Вселенската патриаршия.

СПЦ: Вселенският патриарх не трябва да решава еднолично за МПЦ

Според сръбския епископ Ириней Бачки би било грешка Вселенският патриарх да вземе едностранно решение за автокефалността на „кано...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Северна Македония ще си купи 8 военни хеликоптера (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com