Вучич: Имаме нужда от по-силен ЕС в региона

806
Вучич: Имаме нужда от по-силен ЕС в региона
Снимка: Getty Images/Guliver

„След неуспеха на референдума в Македония и изборите в БиХ, смея да кажа, че имаме нужда от по-силен ЕС в региона. Нуждаем се от нещо осезаемо, не само от подкрепа. Нуждаем се от изпълнение на обещанията от Европа“. Това посочи сръбският президент Александър Вучич на Белградския форум за сигурност, предаде МИА, цитирана от БГНЕС.

При откриването на форума Вучич, заедно с австрийския председател Александър ван дер Белен, посветиха по-голямата част от речите на тема "Западните Балкани и ЕС" на ситуацията в Македония.

Косовският президент се надява на скорошен договор със Сърбия

Косовският президент Хашим Тачи се надява, че преди следващата пролет ще има постигнат договор със Сърбия, който ще включва промяна на ...

„За съжаление, очевидно е, че споразумението, подписано от двете страни и добро за двете страни, не мина в Македония и хората не го харесват“, каза Вучич, като добави, че "тук е мястото да се признае, че играем с различни математически формули и се лъжем – мнозинството това, мнозинството онова. Вярно е, че обещанията от Европа не са привлекателни за хората“, каза Вучич.

Сърбия няма стремежи да се присъедини към НАТО, посочи той, но затова пък на Македония ѝ е обещано членство в Алианса, както и в ЕС.

„Слушаме тези истории в продължение на 15 години и нищо не се е променило през този период в региона. Нуждаем се от нещо осезаемо. Нуждаем се от нещо, което хората в Македония ще видят и почувстват. Мисля, че тук в офертата нещо не достигаше“, коментира Вучич.

Той отбеляза, че когато ЕС дава обещания на целия регион, както и на Сърбия, те трябва да бъдат сигурни и трябва да бъдат изпълнени. И гражданите трябва да го почувстват. Сърбия ще следва европейския път и ще запази стабилността в региона и ще има добри отношения със съседите си“, каза Вучич.

Сръбският президент Вучич подкрепи договора между Скопие и Атина

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че подкрепя договора между Скопие и Атина, но не подценява народа на Република Македония,...

Австрийският президент подчерта, че регионът на Западните Балкани ще бъде приоритет на австрийското председателство на ЕС, както и че въпреки проблемите в рамките на ЕС и дългогодишната умора от разширяването, той гледа с ентусиазъм на това. "Необходимо е страните от Западните Балкани, Сърбия и Македония да се включат в промените в съюза и преди да станат членки", подчерта Белен. Той оцени, че нещата в региона не се осъществяват според плановете, като се спомене въпроса за името на Македония.

„В разговори с гръцките посланици едно нещо винаги ме е дразнило и това е името на Македония, известно като БЮРМ. Аз изобщо не разбирам за какво става въпрос тук и какъв е проблемът. Но от друга страна, нещата изискват време“, каза австрийският председател, като се позова на проблема с Южен Тирол, на когото му бяха нужни 80 години, за да се разреши.

Припомняме, че Белградският форум по сигурността, осми по ред, е най-престижният форум в тази част на Европа и на него се изявяват президенти, министър-председатели и държавни служители.

Утре в него ще гостува заместник-помощника на държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Матю Палмър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com