X
 
 

Вучич: Нямa оправдание за агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г.

4725 2
Вучич: Нямa оправдание за агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г.
Снимка: Getty Images/Guliver
Северноатлантическият съюз (НАТО) не е имал достатъчно основания да атакува Сърбия през 1999 г., няма основание за агресия. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в Белград по време на пресконференция със заместник-помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Матю Палмър, съобщава ТАСС.

"Позицията на НАТО преди 20 години бе неоправдана, мисля, че нямаше достатъчна причина за агресия срещу Сърбия. Това уби много хора, унищожи нашата пътна, железопътна и икономическа инфраструктура като цяло, нашата политическа инфраструктура и отношението към западните страни от десетилетия", коментира Вучич.

Той допълва, че няма оправдание за това и мисли, че "сръбският народ е платил цена, която не заслужава, надявам се, че след 10 години хората, които извършиха това, ще разгледат въпроса не от геополитическа, а от гледната точка на справедливостта и правото на малък народ като сръбския, на съществуване и живот".

Изявлението на сръбския лидер е направено след като Палмър, коментирайки събитията от 1999 г., призова сърбите да погледнат в бъдещето.

"Разбираме колко е чувствителен въпросът за интервенцията на НАТО в Косово за хората в Сърбия, разбира се, съжаляваме за хората, които са загубили живота си. Но НАТО взе това решение по причини, които абсолютно могат да бъдат обяснени. Вместо да се гледа назад, трябва да се вдъхновят всички да гледат напред", обяснява представителят на САЩ.

Столтенберг: Бомбардировките в Белград през 1999 г. бяха необходими и законни

Историята показа, че бомбардировките на Югославия през 1999 г. са били необходими и легитимни, тъй като са прекратили насилието и бежан...

Сръбският президент е съгласен с необходимостта да се мисли за бъдещето. "Трябва да се съсредоточим върху бъдещето", коментира Вучич, отбелязвайки, че според него бъдещето на Сърбия предполага добри отношения със САЩ и той ще направи всичко, за да изгради добри отношения с тази страна.

"Трябва да можем да се разграничаваме в главите си, да можем да уважаваме своето минало и себе си, но най-вече да уважаваме бъдещето на нашите деца и да мислим за това", допълва той.

На 24 март, Сърбия отбеляза 20-годишнината от началото на военната операция на НАТО срещу Съюзна република Югославия. Бомбардировките започват без санкцията на Съвета за сигурност на ООН. Основната причина за операция "Съюзни сили" (Allied Force) ръководството на НАТО определя, "предотвратяване на геноцид над албанското население в Косово".

Според уебсайта на НАТО по време на операцията, продължила 78 дни, авиацията на страните от алианса осъществяват 38 000 бойни излитания, над 10 000 от тях са с цел бомбардировки.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    Ей Дангалак, наричай нещата с истинските им имена, не НАТО а САЩ бомбардираха Сърбия, за да създадат квази държавата Косово и в нея да уредят втората по големина американска бааза в Европа ! Не се дупи на американците !
  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Напротив! Намесата беше напълно оправдана. На територията на бивша Югославия протичаха избивания на етнически принцип. Само в село Сребреница са убити 8800 мъже и момчета - всички над 12 години. При това не във битка, а след като са били вързани и затворени. Югославия - това туморно изчадие на Коминтерна винаги е било враждебно към България, а собствените му вътрешни напрежения и противоречия дове виж още ›› доха да пълна и престъпна самозабрава на политическото ръководство. С тези печални последици. Най-страшния геноцид в Европа след края на Втората световна война