Вътрешният министър на Румъния се извини на битите протестиращи

1365
Вътрешният министър на Румъния се извини на битите протестиращи
Снимка: iStock/Guliver

Министърът на вътрешните работи на Румъния Кармен Дан се извини на пострадалите по време на антиправителствените протести на 10 август, предаде БГНЕС.

Най-масовият митинг в Букурещ завърши със сблъсъци с полицията и жандармерията, при които пострадаха 452 души. 70 от тях, включително 11 служители на жандармерията, бяха хоспитализирани.

Румънският премиер оправда насилието срещу демонстрантите

Румънският министър-председател Виорика Дънчила изпрати писмо до ЕС, описвайки протестите в столицата от миналата седмица. В него тя оп...

"Извинявам се на всички, които пострадаха, независимо дали става въпрос за граждани или полицейски служители", заяви Дан.

По думите на министъра към момента са заведени над 20 наказателни дела, свързани с инцидентите. "Уверявам ви, че през тези дни полицията и жандармерията направиха всичко възможно, за да разкрият провокаторите. В понеделник ще предоставя тази информация на прокуратурата", добави ръководителят на румънското МВР.

В петък, 10 август, над 80 000 души излязоха на площад "Виктория" в центъра на румънската столица, за да се включат в протест против правителството. Протестиращите бяха основно хора, живеещи извън пределите на страната. Те са недоволни от промените в Наказателния кодекс, които облекчават преследването на случаи на корупция при държавни служители, данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Хората настояват също за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, както и за въвеждането на електронно гласуване.

Напрежението ескалира, когато част от демонстрантите се опитаха да пробият загражденията. Полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне. При сблъсъците пострадаха 452 души. 70 от тях, включително 11 служители на жандармерията, са настанени в болница. По време на безредиците бяха задържани 33 души.

Пореден ден на протести в Румъния

Протестите срещу корупцията в Румъния продължават. Хиляди скандираха "Оставка" за кабинета на социалдемократите и през изминалата нощ. ...

Президентът и премиерът на страната се разминаха в оценките си за протеста и реакциите на органите на реда. Румънският президент Клаус Йоханис осъди действията на жандармерията срещу антиправителствената демонстрация. А румънският премиер Виорика Дънчила категорично осъди насилието по време на антиправителствената демонстрация. Според нея то е дело на "организирани групи, които са се възползвали от гражданския протест", а не на органите на реда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com