Заев: България ни тласна към Европа, никога не сме били по-близки

4402
Заев: България ни тласна към Европа, никога не сме били по-близки
Снимка: БГНЕС

Отношенията между Македония и България са приятелски, задълбочени и топли. Според мен, ние никога не сме имали по-добри взаимоотношения. Няма нито един гражданин, който да не потвърди това нещо. Това каза македонският премиер Зоран Заев в интервю за МКД.

"От тези отношения са щастливи както нашите, така и гражданите на България, в този момент на единство и взаимна подкрепа. Без този подход, без Договора за приятелство с България, нямаше да бъде възможно и споразумението с Гърция", каза още македонският министър-председател.

Зоран Заев отговори: С България изграждаме искрено приятелство и сътрудничество

Виждам, че в приятелска България започна открит обществен дебат и дори се повдига въпросът дали ние, двете страни и двата народа, изгра...

"Приказката за интеграцията на региона достигна кулминацията си точно с Договора с България. Днес и България и Гърция са нашите най-големите поддръжници по пътя ни към Европейския съюз. Има културна размяна, художествени проекти, сериозни бизнес отношения и увеличаване на търговския обмен", подчерта Заев, цитиран от БГНЕС.

Според него "българските инвестиции са добре дошли в родината му". "Имам информация за много инициативи, които в момента вървят. Сътрудничеството ни тепърва ще нараства. Ние сме част от НАТО. Вървим към ЕС. Имаме договор за сътрудничество и той може само да ни тласка напред, няма връщане назад", казва още македонският премиер.

По отношение на промените в правителството лидерът на СДСМ е категоричен, че гражданите са изпратили много ясно послание за промяна. "Говорих с коалиционния партньор Али Ахмети. Той ще проведе разговори в партията си и ще ме информира. Аз лично вярвам, че трябва да има промени", каза той.

На въпроса "дали е заложник на коалиционни си партньор" Зоран Заев казва следното: "Не съм ничий заложник. Ако държавата бъде заложник, може да има избори. Друг път няма. Ако не се договорим по тези въпроси, ако няма възможност за друго мнозинство, тогава отиваме на избори. При всички положения посланията на гражданите са ясни. Никой до момента не е казал, че това не трябва да се случи. Добре е , че имахме подобно послание от гражданите по време на председателските избори".

След среща със Заев: Борисов иска от Брюксел нулеви мита с Македония

България ще поиска от Брюксел да има с Република Северна Македония нулеви ставки в стокообмена. Това заяви премиерът Бойко Борисов след...

"Има различни възможности. Получихме две трети мнозинство за конституционните промени, след това за стабилно парламентарно мнозинство, за сформиране на правителство. Нашето намерение не е да сформираме нов кабинет. Нашето намерение е да има промени в кабинета. Това означава 1/3 от министрите да може да бъдат сменени. Ако имаме общо 26, това означава 8 да бъдат сменени и правителството да продължи с работата си", уточни Заев.

По-късно македонският премиер уволни всички 78 общински ръководители на партията. "Всички общински председатели на СДСМ са уволнени. Благодаря им за работата. Призовавам ги отново да се кандидатират", обяви Заев.

Той отново повтори, че през първата половина на месец юни ще има промени в публичния сектор, държавните предприятия, правителството, министерствата, както и в други държавни институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вдигат минималната заплата на гърците

Бламират Ана Бърнабич: Все още не е председател на сръбския парламент

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com