Заклати ли се управлението на Заев след скандал с българска връзка, подобен на неговите "бомби"?

6490
Заклати ли се управлението на Заев след скандал с българска връзка, подобен на неговите "бомби"?
Снимка: БГНЕС

Безотговорно е правителството да действа като опозиция и да призовава за разследване на аферата "Рекет" и да не прави нищо. Това е реакцията на Демократическия съюз на Павле Траянов, иначе управляващ коалиционен партньор на СДСМ, по скандала "Рекет", в който се появи и българска следа.

Скандалът представлява пуснати от близък до националистическата италианска партия "Лига" италиански вестник La Verita записи, които навеждат на мисълта, че бившата ръководителка на Специализираната прокуратура на Северна Македония Катица Янева може да е замесена в получаване на подкуп от 5 млн. евро, за да спаси предприемача Йордан (Орце) Камчев по дело за пране на пари. Посредници в сделката са Боян Йовановски (с прякор Боки 13) и Зоран Милески (Зоки Кичеец), които получават 1 млн. евро за услугите си. La Verita открито прокарва тези, удобни за ВМРО-ДПМНЕ и разиграва сценария "Сорос" и там.

Заев: Всички политически субекти трябва да подкрепят реформите, за никой няма да има компромис

Всички политически партии да подкрепят решенията, придружаващи реформите, за окончателното поражение на „заробената държава&ldquo...

Българската връзка в случая е фактът, че България искаше Камчев да е почетен консул в Охрид, а освен това в записите се чува репликата: "Българите да не се месят". Няма обаче допълнителна информация за какво става въпрос, но веднага възникват въпроси заради случая с търговията с български паспорти, защото Камчев има и българско гражданство. Той е известен с медийната си империя от времето на Груевски и конгломерата "Орка Холдинг".

Според на Демократическия съюз на Павле Траянов ситуацията със записите е недопустима, тъй като не се прави нищо за разкриване на аферата. "Ваканцията" даде реална възможност да се унищожат доказателства, да се повлияе на свидетели, да се изнесат парите от изнудването в чужбина, а Македония да бъде обявена за мафиотска държава ... Неописуемо и безотговорно е правителството да призовава за задълбочено разследване (сякаш е в опозиция) и да не се прави нищо и да се позволи на медиите да "ръководят" разследването", се казва в изявление на партията на Траянов, цитирано от Агенция "Фокус".

От своя страна СДСМ на Зоран Заев настоява, че публикуването на кадрите представлява заплаха за правовата държава, зад която стои ВМРО-ДПМНЕ, но и че всеки трябва да отговаря за стореното от него.

Междувременно от La Verita твърдят, че имат още записи извън вече оповестените три. Освен аудио, вестникът има и видеозаписи. А целият скандал прилича на този, при който Заев пускаше записи за действия на управлението на Груевски, което доведе до присъда за самия Груевски - заради злоупотреба със служебно положение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com