Тодор Стойков взе награда за изключителен принос към баскетбола

20575
Тодор Стойков взе награда за изключителен принос към баскетбола
Снимка: БГНЕС

"Нещата в Лукойл ще бъдат променени и това е само въпрос на време", заяви легендата на българския баскетбол Тодор Стойков, предаде БГНЕС.

Днес той получи поредното си признание, след като от ръководството на "Лукойл Академик" удостои бившия капитан на тима и на мъжкия национален отбор със символ - "Златен лъв". Наградата му бе връчена за изключителния му принос към развитието на българския спорт и на българския баскетбол.

"Академик е отбор, който е на първо място и всички се сравняват с него. За това смятам, че промените трябва да започнат от нашия тим, за да има такива и в останалите отбори. Промяната е за доброто на българския баскетбол", смята Стойков, който коментира и предстоящото домакинство на "студентите" срещу Апоел Йерусалим (Израел) от турнира "Еврокъп". Мачът от група "Е" на втория по сила клубен турнир на Стария континент ще се играе в сряда (20 ноември) от 18:00 часа в зала "Арена Армеец" в София.

"Лукойл трябва да победи. Противникът идва в България с нужното самочувствие. Аз се надявам със смяната на треньора отборът да играе по-добре. Победите на Лукойл са успех за българския престиж. Нормално е, когато даден тим направи 4-5 загуби, треньорът да бъде сменен. Така е във всеки един спорт. Виждахме, че отборът не играе добре и мисля, че правилно беше сменен треньорът. Надявам се нещата да се променят към по-добро. Дано последната победа на Лукойл в Румъния отново да е запалила искра във феновете и те да дойдат утре в мача срещу Апоел. Това е един голям отбор с голяма история. Ако победим, това ще е успех за българския баскетбол. Има вероятност още утре да бъде написана нова история в страниците на нашия тим", добави още Стойков.

"Знам, че хората са подготвили някаква изненада, тържество, което ще е на 14 декември, но не знам нищо повече. Предполагам, че ще ме поканят, тъй като все още не са го направили и ще се видим всички в залата. Наистина не съм запознат с подробностите", допълни той. Както е известно на 14 декември, в Правец, Лукойл Академик ще играе с Рилски Спортист и фланелката на Тодор Стойков ще бъде издигната върху тавана на залата.

"Макар и да сме губили в определени двубои, винаги е имало желание за победа. В последните години нещо липсваше. Надявам се с младите и с идеята за Лукойл, нещата да тръгнат добре и за националния отбор", каза Стойков.

"На този етап заниманията ми са извън баскетбола. Веднага ще ви съобщя ако има промяна, ако бъда назначен на длъжност някъде. В момента съм фен на баскетбола. Следя какво се случва и няма как да се откъсна от този спорт. На този етап нямам намерение да се занимавам като треньор. Това е професия, която е специфична и човек трябва да даде много за нея", смята Стойков.

"Сега постоянно пристигат нови чужденци, но никой не им знае имената. Преди не беше така. Играчи като Прийст Лодердейл вдигнаха много нивото на родния баскетбол. Сегашните чужденци са под нивото на българските играчи. Това е нещо, което трябва да се промени. Ако налагаме български млади състезатели ще има положителна промяна след известно време. Когато Лукойл беше в най-добрите си години чужденците ни бяха само двама. И при това цяла България ги познаваше. Сега ако ви питам кои са чужденците в първите два отбора в класирането в българското първенство... Нямам притеснения да си казвам мнението. Фактът, че двама национални състезатели от последните квалификации в момента нямат отбор, ясно говори какво е състоянието у нас в момента", смята Стойков, който разкри какво е нужно, за да може публиката да пълни трибуните в една зала.

"За да се пълни една зала или стадион зависи от това, дали отборът побеждава. Ако Цвети Пиронкова беше побеждавала по време на турнира в София, то на финала щеше да има 12 000 зрители. Това е. В баскетбола има млади таланти, но те трябва да се търсят. Ако не, то трябва да се създават. В противен случай да закриваме школите и да имаме само мъжки отбори. Въпрос на късмет е да попаднеш в правилния отбор, с правилния треньор", завърши Стойков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com