X
 
 

Ботев Пловдив внесе искане за разваляне на концесията за стадион "Христо Ботев"

1413 0
Ботев Пловдив внесе искане за разваляне на концесията за стадион "Христо Ботев"
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
ПФК Ботев Пловдив внесе официално документ в община Пловдив, с който предлага разваляне на концесията на стадион "Христо Ботев" по взаимно съгласие. До това действие се стигна, след като премиерът Бойко Борисов заяви в неделя, че съоръжението може да бъде довършено с помощ от държавата, като за целта трябва да бъде прекратена настоящата концесия. 

Очаква се искането да влезе за разглеждане в комисиите на общинския съвет и ако всичко е наред гласуването на развалянето на настоящата концесия да стане още на последната сесия за годината на 28 декември. Още в понеделник заместник-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков заяви, че не вижда проблем това да стане в максимално кратки срокове и община Пловдив да си върне контрола върху терена. 

Според премиера Борисов, след като общината придобие отново стадиона, държавата ще намери начин да завърши съоръжението, което е в ремонт вече повече от 6 години. Самият собственик на Ботев Георги Самуилов благодари на премиера за реакцията. "Това е най-доброто действие и най-сигурният начин клубът да се върне в своя дом – „Колежа“ съобразно закона. Решението е изцяло в полза преди всичко на ПФК "Ботев Пловдив" и феновете. То е далновидно и по отношение на развитието на футбола в града и като цяло за българския спорт", се казва в декларация, разпространена на клубния сайт.

Реконструкцията на стадион „Христо Ботев“ стартира през лятото на 2013-та година като по план съоръжението трябваше да е готово за две години. Предвиждаше се „Колежа“ да е най-модерния стадион в България и да отговаря на 4-та категория по стандартите на УЕФА, което означава да може да приема дори полуфинални срещи от Шампионската лига. 

До момента в изграждането на стадион „Христо Ботев“ са инвестирани над 10 милиона лева, като обектът е спрян на Акт 10. Вдигнат е грубия строеж на две от трибуните – южната и източната. След фалита на КТБ, обаче, проектът бе замразен, а концесията, която изтече през 2018-та година, бе предоговорена с община Пловдив. В последните дни стана ясно, че новите срокове няма как да бъдат спазени, което предизвика недоволство сред многобройните фенове на Ботев. Те организираха серия от протести, като след последния такъв се стигна до решението на Борисов концесията да бъде развалена, а обектът да бъде довършен с помощта на държавата. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители