Европейско първенство по футбол: Модерният ляв!

3788
Европейско първенство по футбол: Модерният ляв!
Снимка: Getty Images / Guliver

Едва ли някой съвременник на кампанията за Европейското първенство по футбол през 1996 година ще забрави представянето ни. По това време България е на особено видимо място на световната футболна карта – имаме бронзови медали от Световното първенство по САЩ през 1994 година и съставът ни е кажи-речи същия и за Европейското първенство по футбол.

В квалификационната група отново срещаме трикратния по онова време световен шампион Германия. Паметен е мачът на „Васил Левски“ - на 7 юни, т.е. 21 години и 1 ден, правим нов обрат срещу бундестима – от 0:2 до 3:2. Головете вкарват героите на този евроцикъл – Христо Стоичков два пъти от дузпа и Емил Костадинов, който изработва един от наказателните удари. В тези квалификации остава и споменът за гола на Камата при гостуването на Албания – Модерният ляв така заби топката в под гредата, че тя се „закова“ и си остана в ъгъла на мрежата!

Европейско първенство по футбол: "Вечният" син голмайстор

Европейското първенство по футбол през 1992 година ще се запомни завинаги с шампиона. Кой е той – можете да си припомните в архив...

На Евро 1996 сме в група с Франция, Испания и Румъния. Ключов се оказва мачът ни с Ла Фурия – 1:1, след като съдиите отменят кристален гол на Стоичков, който прехвърля Субисарета с уникално воле от въздуха, наподобяващо странична ножица. Ако този гол беше зачетен и бяхме победили Испания, щяхме да продължим напред за тяхна сметка. За съжаление нещата се развиват така, че бием Румъния с 1:0, като кристален гол на Дан Петреску не е признат, а в последния кръг падаме от Франция с 1:3, докато Румъния допуска 1:2 срещу Испания и следват куп обвинения по медиите, че централният защитник на румънците Джика Попеску е продал мача, защото по това време играе в Барселона. Всички голове на финалите на Евро 1996 ги вкарва носителят на „Златната топка“ Христо Стоичков, с което сметката му в квалификациите и на самите финали стига до общо 10 гола.

Каквото и да се напише за футболиста Стоичков ще е малко! За него се знае всичко, казано е всичко – 5 пъти най-добър футболист на България, първият български футболист със Златна топка, Златна обувка в Европа и на Световното в САЩ през 1994 година, Спортист номер едно на България през 1994 година и още, и още, и още. За националния отбор играе в 83 мача и има 37 гола. Изключителен дузпаджия – никой не може да си спомни Стоичков да е пропускал 11-метров наказателен удар в официален мач за България.

В края на май, 2016 година, Стоичков отпразнува 50-тия си рожден ден с уникално шоу. Пред Sportlive.bg той напомни за характера си, с който плени толкова много фенове по света. На наш въпрос каква е прогнозата му за Европейското първенство по футбол 2016, Стоичков каза просто и ясно: "Не ме интересува, щом не играе България!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ