Европейско първенство по футбол - първият футболен герой на България

15213
Европейско първенство по футбол - първият футболен герой на България
Снимка: Getty Images/Guliver

След точно една седмица най-голямото футболно събитие за годината започва - Европейското първенство по футбол 2016. За съжаление България няма да вземе участие, но футболната треска няма как да пропусне всички български фенове.

Докато чакаме по-добри време, редно е да си спомним за националните ни футболни герои в големите футболни битки на Стария континент. Започваме с българското участие в борбата за най-ценния национален футболен трофей в Европа по време на първото проведено първенство - през 1960 година!

София прави бирфест за европейското по футбол

"София бирфест" ще се организира по време на европейското първенство по футбол. Той ще проведе от 13 до 26 юни 2016 г. в центъра на С...

Считаният за най-добър нападател в историята на Спартак Пловдив Тодор Диев е първият голмайстор за българския национален отбор по футбол на Европейско първенство. Затова Sportlive.bg и Actualno.com избраха да започнат поредицата си за българските футболни герои с него. Диев вкарва единственият гол в квалификациите за Евро 1960 срещу Югославия. България отпада още в първия квалификационен кръг от югославяните след 0:2 в Белград и 1:1 на „Васил Левски“. По това време квалификациите не се провеждат в групова фаза, а в преки елиминации и всъщност това е своеобразен осминафинал.

Диев е известен с прякора си Дорчо. Той блести като голмайстор за Спартак Пловдив в А група през 1955 с 13 гола, 1962 година с 23 гола и 1963 година с 26 гола. В А група Диев има общо 146 гола в общо 308 мача, става шампион със Спартак през 1963 година, прекъсвайки серията от 9 поредни титли на ЦСКА. За националния отбор Диев е вкарал 16 гола в 55 мача. Награден е със званието „Заслужил майстор на спорта“. На негово име е кръстен стадионът на Спартак.

Тодор Диев почина през 1995 година, на 60-годишна възраст. За феновете, които го помнят, той завинаги остава с прозвището Танка – заради мощните си пробиви по двата фланга. Преди да стане футболист, нападателят тренира лека атлетика и това развива както скоростните, така и физическите му качества. Диев е един от българските футболисти по времето на комунизма, за когото се дават луди пари да отиде зад граница. През 1958 година бразилският Ботафого дава 120 000 долара за Диев, който впечатлява срещу Бразилия в приятелски мач с националния ни отбор. Нападателят развинтва бъдещия световен шампион Нилтон Сантос и вкарва страхотен гол с удар под гредата. Разбира се, трансфер е невъзможен заради режима.

Паметен за привържениците на Спартак ще остане юни 1963 г., когато гладиаторите спечелват шампионската титла на България. Цялата улица Иван Вазов чак до площада гъмжи от народ, футболистите са понесени на ръце чак до кметството. Диев е безспорната звезда на тима, в който играят и такива майстори като Иван Манолов, Атанас Манолов, Христо Дишков, Божидар Митков, Михаил Душев, Цоньо Стойнов, Иван Барбов, Георги Статев, Иван Иванов.

Нечуван провал за Холандия - лалетата пропускат Евро 2016

Националният отбор на Холандия няма да играе на европейски финали за първи път от 1984 година. "Лалетата" загубиха финалната си среща о...

Кой е първият европейски шампион по футбол - научете в архивите на Sportlive.bg за историята на Европейското първенство по футбол през 1960 година!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com