Лечева пред Actualno: Тези, които ни направиха горди, ще останат в историята като слаби ръководители (ВИДЕО)

10202

Бившият министър на младежта и спорта Весела Лечева даде дълго интервю за Actualno.com, в което коментира наболелите теми у нас в последните дни и месеци. Председателят на Българския стрелкови съюз и член на Комисията на МОК по „Обществени и корпоративни комуникации“ говори за случилото се по време на кървавия протест срещу управлението на БФС, разгорелия се скандал с „Арена Бургас“, ситуацията с други знакови спортни съоръжения и държавната подкрепа за спорта.

Весела Лечева също така взе отношение и по други интересни теми свързани с евентуалното кандидатстване на България за домакин на Европейско първенство по спортна стрелба, както и възможността страната ни да бъде съдомакин на Зимни олимпийски игри.

Протестите срещу БФС

Дълбоко се възмущавам и съм гневна от това, на което станахме свидетели по време на протеста в София. Темата за спорта беше изместена от грозни сцени, скандали, насилие. Много пъти съм казвала, че ръководенето на отделни обществени спортни организации не свършва с това да се бориш за поста си. Трябва да можеш да управляваш процесите, така че да има полза за организацията, чийто ръководител си”.

Протест срещу БФС

На протеста имаше много деца. Те няма как да запомнят Емил Костадинов, че е бил един от героите през 1994-та, а ще го запомнят с последните му изявления и постъпки. Ако трябваше аз да съм на тяхно място щях да съм напуснала много по-рано, години по-рано. Трябва да се бориш не да запазиш поста си, а да се бориш за развитието на спорта, който управляваш“.

Сагата с "Арена Бургас" 

„С встъпването си в длъжност като служебен министър на спорта, аз заварих една 8-годишна сага със залата в Бургас. Ясно и категорично казахме, че министерството няма да отпусне нито един лев допълнително извън договорените и разписани средства. Успяхме да се справим с договорената сума - да завършим залата и да извадим Акт 16 и функционално да бъде готова“.

Арена Бургас

„Сега чувам, че тя била един декор. Това не е вярно. Най-важното в една зала е оборудването. Още 2020-та е поръчано оборудване. То наистина седи в сандъци, тъй като няма как да бъде разопаковано, докато залата се строи. Ако обаче продължаваме да се бавим с години, това което е налично в момента ще бъде морално остаряло“.

„Спори се и за цената на залата. Да, наистина 60 милиона звучат като огромна сума. Но да спрем с това сиромахомилство. От утре ще се зададе въпроса за технологията, вградена в тази зала. Когато чуем 10 милиона евро, че е необходимо, един човек, който получава 1000 лева си казва: „За какво става дума!?“. Времената обаче са различни. В Унгария „Арена Пушкаш“ струва 600 милиона евро. Там се инвестира повече от 1 милиард евро в последните 10 години за спортни съоръжения“.

ОЩЕ: Министър Лечева пред Actualno: Часът по физическо отново е любим, но защото е свободен (ВИДЕО)

„Армията“ и Националния стадион

„Държа на думата си, че изграждането на стадион „Българска армия“ е необратим процес. Оттук нататък е само въпрос на политическа воля да се случи. Но ние нямаме модел на симбиоза между спортна организация, община, държава. Единствените, които могат да го спрат са футболният клуб или държавата“.

Стадион Българска армия

„Няма спор, че България има нужда от ново модерно спортно съоръжение. Темата с нов национален стадион трябва да бъде внимателно обсъдена. Има много въпроси, които трябва да бъдат поставени – как ще се експлоатира, менажира, кой ще плаща разходите, кой ще проектира и т.н. Тези въпроси не се поставят, те постоянно отсъстват“.

Какво още каза Весела Лечева

„Проблемът със състоянието на спортната инфраструктура в България е от доста години. Мерките по възстановяването ѝ обаче са нулеви. Спортната стрелба е един от най-успешните спортове в България. Тази база бе изградена в началото на 60-70-те години. Досега обаче не бе инвестиран нито един лев. Ние всече сме в края на ремонта. Тук беше отвратително и крайно унизително за нашите талантливи деца. Затова настоявах и всяка седмица съм тук, за да наблюдавам ремонта на съоръжението“.

„Вече много малко държави могат да организират Зимни олимпийски игри. Затова се даде предложение за споделено домакинство. Това дава възможност и на държави като България да кандидатства за домакинство. Да, направих такъв коментар на последната асамблея на МОК. Казаха ми, че съм съм прекален оптимист, но трябва да си поставяме високи цели, за да можем да мечтаем“.

„България за последно бе домакин на Европейско първенство по спортна стрелба през далечната 1984 година. За всяка страна е важно да организира големи спортни събития. Трябва да покаже, че може да се справи добре с една такава организация. България ми могла да направи едно много успешно домакинство на Европейско първенство, стига да бъдем подкрепени и избрани“, каза Весела Лечева пред камерата на Actualno.com.

ОЩЕ: 267 дни до Париж 2024: Волейболът за малко да лиши България от олимпийска легенда

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Празненствата в Разград се отлагат: Крумовград спъна Лудогорец не даде на „орлите“ да вземат титлата (ВИДЕО)

Дни след 100-годишния си юбилей: Етър изпадна от Първа лига пет кръга преди края

Локомотив София удари Хебър в дебюта на Балъков и завърза битката за оцеляване в Първа лига (ВИДЕО)

Ботев Пловдив поздрави капитана си: Попето с поредно впечатляващо постижение

Юношеският национален отбор на България спечели Турнира за развитие на УЕФА

Греда: Левски се разминава със считан за сигурно ново попълнение?

Синът на Любо Пенев: Нашето семейство е от ЦСКА, дай Боже да играя в тима

Петкратен шампион на България спря с футбола

Баражът за Европа се изплъзва: Ботев Пловдив допусна звучна издънка на "Колежа" (ВИДЕО)

Стамен Белчев: Юношите на ЦСКА не са готови за дерби, не искам да прегарят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ