Министър Лечева пред Actualno: Часът по физическо отново е любим, но защото е свободен (ВИДЕО)

5033

„Часът по физическо отново е любим, но защото е свободен час“. Това заяви пред камерата на Actualno.com служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева. Тя даде обширно интервю за нашата медия, в което говори за работата си като министър, свършеното от спортното министерство по време на мандата ѝ, масовия спорт в България, спорта в училищата, подготовката на родните спортисти за предстоящите Олимпийски игри в Париж, както и състоянието на някои от най-големите спортни бази с обществено значение.

Какво се случва с комплекс „Червено знаме“, „Зимният дворец“, стадион „Българска армия“, стадион „Георги Аспарухов“ и „Арена Бургас“ - гледайте цялото интервю с министър Весела Лечева във видеото:

Спортното министерство - отново в диалог с федерациите

„Мандатът на служебното правителство е много ясно определен. За съжаление той не дава възможност за по-дълга перспектива. Това, което си поставихме за цел, бе да възстановим и възобновим диалога със спортните федерации и организации. Успяхме да направим обстоен анализ на програмата за олимпийска подготовка, спорт за високи постижения. Гордеем се, че успяхме да създадем нова програма за кадровото осигуряване на българския спорт“, каза Лечева.

Министерство на младежта и спорта

Има ли пари за спорт в България?

„Комуникираме с повече от 100 спортни федерации и организации и близо 1000 клуба – всеки един със своето място и значение за българския спорт. Календарът разполага и с много спортни събития – домакинства на първенства. Имаше хубави неща, които бяха направени от Министерството на младежта и спорта в последните години, но има един основен проблем свързан с финансирането на спорта. Средствата, които се отделят от държавата са изключително ограничени и като че ли той винаги остава на заден план. Има и друг изключително сериозен проблем – състоянието на спортните съоръжения. Те изискват огромни инвестиции в годините напред. За съжаление в последните 30 и повече години това винаги оставаше на опашката на бюджета“.

Масовият спорт

„Ние сме на дъното на таблицата по активно спортуващи, както и организирано спортуващи деца. Това е изключително тревожна тенденция. Поне 80 процента от българите съзнават ползите от спорт, но 70% никога не са се занимавали със спорт. Заели сме се да направим картографиране на цялата спортна инфраструктура в България и да оценим състоянието ѝ. Трябва да си подредим къщата и да започнем целенасочени инвестиции, за да може спортната инфраструктура да изглежда по съвсем различен начин в следващите години. Това е най-важното условие за масовия спорт“.

Спортна площадка

„Двата основни фактора за масов спорт са: достъпна инфраструктура и създаването на трайни навици в децата за спорт. В утрешния ден можем да имаме изградена инфраструктура, но когато ги няма тези изградени навици в децата, когато я няма тази потребност към спорт, те ще си останат вкъщи на компютрите и таблетите“.

Спортът в училищата

„Ще проведем обща среща с министрите на образованието, здравеопазването, иновациите, на която ще дискутираме как да влязат новите научни достижения във високото спортно майсторство и спортните организации. Това касае и колко са ангажирани със спорт децата по време на учебния процес, как се провеждат учебните часове по физическо възпитание, дали са атрактивни, с какви пособия разполагат. Това са важни неща, които трябва да бъдат съблюдавани и актуализирани, за да можем да върнем децата в салоните и да им бъде интересно в час по физическо. В последните години се наслагва мнението, че часът по физическо отново е любим, но защото е свободен час. Има много проблеми, които трябва да преодолеем, за да върнем децата обратно“.

Спорт в училище

„Имаме различни програми, с които даваме възможност на спортните организации така да формират бюджетите си, че да могат да подпомагат талантливите деца. Най-важно е да дадем път на таланта и на способните деца, на тези, които имат желание в определения спорт, така че да не останат незабелязани и без шанс за развитие. Трябва да извадим спорта, като приоритет, защото това не е само престиж, но и здраве за децата ни. Много усилия, инвестиции и средства трябва да бъдат фокусирани там“.

Какво още каза Весела Лечева, гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт в бизнеса: Ключът към повишената продуктивност

Милица Мирчева подобри националния си рекорд на 5 км, силно бягане и за Иво Балабанов

134 дни до Париж 2024: Един от най-големите грабежи в историята на олимпийските игри (ВИДЕО)

Антъни Иванов намекна, че повече няма да се състезава за България

Кой е най-добрият колоездач в света?

Скандално: България рискува да остане без щангисти на Олимпийските игри в Париж?

Отхвърлиха жалбата на Антъни Иванов, плувецът трябва да плати близо 30 хил. лева

Подадоха нов сигнал за злоупотреби срещу шефа на щангите

Иво Балабанов и Милица Мирчева атакуват националните рекорди на 5 км шосе

Роден боксьор се сдоби с олимпийска квота и се прицели в златото в Париж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт