Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Първа лига ще има нов формат, ясен е календарът за следващия сезон (ВИДЕО)

11 юни 2024, 15:32 часа • 4309 прочитания

Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз утвърди промени в Първа лига. От следващия сезон втората фаза на родния шампионат ще се протича при формат първа четворка, втора четворка и трета осмица. Ръководството на родната централа обяви и календара за предстоящата кампания.

Промяна във формата на Първа лига, петият ще играе бараж

„Форматът на първенството беше обсъден с клубовете и доста от нещата, които са като промени, те го приеха. Редовният сезон си остава 30 мача, после се оформят първа и втора четворка и осмица от 9 до 16 място“, заяви секретарят на Спортно-техническата комисия към БФС Неделчо Михайлов. 

ОЩЕ: Проблем: Новак в Първа лига все още няма лиценз за елита

13-ият и 14-ият ще играят бараж за оставане в елита

„Първата част определят шампиона и евроучастниците, петият играе бараж, а от 9 до 16 място излъчват отборите, които изпадат – 15-ия и 16-ия. 13-ит и 14-ият играят с третия и четвъртия от Втора лига, която е вече от 20 отбора, като към влезлите по спортен път се прибавят вторите отбори на Ботев Пловдив и ЦСКА София“, продължи той.

Календарът за сезон 2024/2025

„Календарът на първенството е съобразен с календарите на ФИФА и УЕФА. Началото на първенството е уикенда на 19/20 юли, есенният дял завършва на 13/14 декември. Пролетният полусезон започва на 7/10 февруари и завършва на 23/26 май. Баражите са на 29 и 31 май. Приети са и трансферните прозорци – от 26 юни до 2 септември 2024 и от 13 януари до 24 февруари“, обясниха още от Съюза на официална пресконференция.

ОЩЕ: След грозните сцени: БФС "одруса" ЦСКА, "червените" ще са без публика няколко мача

ВАР-ът на Actualno

Промяна за Суперкупата на България

На Изпълкома е гласувано и изменение при определени обстоятелства за мача за Суперкупата на България: „Следващата година, ако шампионът е и носител на Купата, в настоящия формат шампионът играеше мач за Суперкупата с финалиста, сега ще игра е втория в класирането за Суперкупата. В тази ситуация се явяват единият да играе в Шампионска лига и Лига Европа, за които започват едновременно подготовка“, обяви разясни Неделчо Михайлов.

Две нови камери за ВАР, ще има технология на голлинията

Вицепрезидентът на БФС - Атанас Фурнаджиев разкри, че от новия сезон в efbet Лига ще бъде въведена технология на голлинията, която ще сигнализира при попадение. „Имаше спорове, и то доста, имаше дискусии и неслучайно продължи 3 часа. Ще има още две камери за технологията на голлинията, бяха 6 камери, вече ще са 8. Освен за подпомагане за технологията за голлинията, ще е по-ясна и линията на засадата“, каза той.

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес