X
 
 

Фолклор, джаз и изкуство заливат Банско по време на най-големия летен форум в България

820 5
photo of Фолклор, джаз и изкуство заливат Банско по време на най-големия летен форум в България
Снимка: община Банско
Остават по-малко от 7 часа до началото на най-големия летен музикален форум в България - МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ В БАНСКО. Огромната му популярност по целия свят го превърна в едно от най-значимите културни събития на Балканите. Красивият старинен град Банско е място за среща на емблематични личности от нашето музикално съвремие. До края на 22-то издание на фестивала, следобедите в планинското ни градче ще бъдат разнообразявани с демонстрации на възраждащи местни обичаи, като предене, изработка на сувенири от тъкани и тъкане на „разбой”.

Активностите са част от Културни вечери „Традиции и изкуство”, които цяло лято привличат любопитните туристи пред Посетителски-информационен център. Отново там, за първи път тази година, добре познатите на банскалии „Айрън Брадърс”, организират ковашко шоу, с което нагледно ще представят пред желаещите тънкостите в ковашкото изкуство и ще потвърдят стигмата, че желязото се кове, докато е горещо.

Пред Посетителския-информационен център, днес започваме с демонстрация на дърворезба на фона на музикалните изпълнения на фолклорна група при Читалище „Светлина”-с. Кремен.

На 7.08 (сряда) ще плетем шушони и ще разкрием тайната на българската бродерия под съпровода на женска фолклорна група „Извор” -Банско.

На 8.08 (четвъртък) отново ще ви впечатлим с майсторска дърворезба в компанията на момчетата от фолклорна група „Банска Младост”.

На 9.08 (петък) ще наблюдаваме изключително интересното умение за бродиране на сувенирни топки, отново допълнено с изпълненията на нашите приятели от фолклорна група „Банска младост.

На 10.08 (събота), ви каним в музей „Велянова Къща", за да наблюдаваме демонстрация по "Тъкане на резбой" и да се насладим на изпълненията на добре известните на всички „Бански Старчета”.

От 9 до 13 август, художничката Мариана Стефанова ще ви покани в своя абстрактен свят с изложбата си „Доза изкуство”, разположена във фоайето на Посетителски-информационен център.

Фолклор, джаз и изкуство се преплитат в Банско, за да затвърдят позициите му като град на свободния дух и да запазят първото му място като най-добра фестивална дестинация на Балканите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Ирина 5 Ирина преди 2 седмици Профил на трол?
  Банско както винаги има с какво да ни възхити!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Един заблуден трол изпаднал в джаз-треска
 • Мария 3 Мария преди 2 седмици Профил на трол?
  Доста разнообразна програма, в Банско знаят как да се погрижат за туристите, точно затова е и предпочитан курорт за почивка и през измата и през лятото.
 • Савина 2 Савина преди 2 седмици Профил на трол?
  Ето къде ще прекарам част от отпуската
 • Златко 1 Златко преди 2 седмици Профил на трол?
  Нямам търпение за джаз ритъм през уикенда в джаз столицата на Източна Европа - Банско!