Гоце Делчев се готви за Йордановден

836
Гоце Делчев се готви за Йордановден
Снимка: община Гоце Делчев

Община Гоце Делчев  се готви за голямото събитие, свързано с хващането на кръста на Йорданов ден. По програма общината е подготвила редица събития на празничния ден. Началото на деня ще бъде поставени в Богослужение в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий". В последствие ще има литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, а след това и водосвет в храма. Програмата ще продължи с литийно шествие по ул. "Търновска" в града, посока към река Градска.

В 11:45 часа тържествено ще бъде спуснат кръста във водите на реката, като ще има освещаване на водните изводи и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на граничното полицейско управление. Събитието се очаква, както всяка година, да премине при голям интерес.

Враца се подготвя за Йордановден

По традиция Враца посреща Богоявление на моста до разклона за с. Згориград и пътя за Леденика. И тази година на 6 януари ще бъде отслуж...

Богоявление (Йордановден) традиционно се празнува на 6-ти януари. Според православния календар празникът е свързан със светото кръщение на Иисус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Традицията повелява във всяко населено място, където има водоем, да се извърши ритуално хвърляне на кръста от местната църква. Мъже от различна възраст влизат във водоема и се смята, че който пръв извади кръста, ще е здрав и щастлив през цялата година. Поверията за празника са много и различни. Смята се, че ако времето на празника е студено и сухо - цялата година ще бъде добра и плодородна. Друго поверие гласи, че нощта срещу Богоявление е свещена. Небето се отваря и всички желание се сбъдват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com