Опитът на Благоевград с интеграцията на ромите - трайна политика, вместо кампанийни действия

9074
Опитът на Благоевград с интеграцията на ромите - трайна политика, вместо кампанийни действия
Снимка: БГНЕС

През лятото на 2018 г. стана ясно, че училище в Благоевград отказва да приема деца от ромски произход в първи клас. Официално, информацията дойде лично от страницата на училището в социалната мрежа, където директорката на 9-то ОУ "Пейо Крачолов Яворов" в благоевградския квартал "Ален мак" Василка Величкова обяви, че на втория етап от приемането на заявления за записване на първокласници няма да бъде осигурен за деца от ромски произход.

Дни след публикацията, родители от целия град излязоха на протест в защита на директорката Величкова, обвинена в дискриминация. Според нея, мярката е била въведена, защото се страхувала, че ако повече деца от ромски произод започнат да се обучават в училището, то ще се превърне в "циганско", което би довело от евентуално отписване на деца от български произход или преместването им в други училища. След скандала, жителите на ромската махала в града "Предел махала" се обявиха против провокацията от директорката. Според тях, законът ги задължавал да записват децата си в едно от най-близките четири училища до махалата им. Девето училище било най-близко и те по традиция, водели наследниците си там.

Величкова претърпя редица проверки, сред които от комисията за защита от дискриминация, МОН, икономическа полиция и други, за да се установи каква е средата на обучение в училището. Не бяха открити никакви забележки към самата директорката и тя продължи да работи на посочената си длъжност.

Община Благоевград, от друга страна, зае категорична позиция, че се опитва да поддържа мултикултурна среда и не е имало никакви предпоставки за дискриминация. Общината дори излезе с официално съобщение, в което заяви, че по техни данни, 80% от децата от ромски произход, подлежащи на задължително записване в 1-ви клас, са го направили според регламентираните срокове.

Какво се случва, половин година по-късно, в конкретното училище?

От Девето училище в Благоевград заявиха, че директорката Величкова е в дълъг отпуск, който ще продължи до края на януари. От учебното заведение отказаха всякакъв коментар по темата с дискриминацията, но все пак потвърдиха, че през учебната 2018/2019 година няма сформирана нито една паралелка за ученици от първи клас в тяхното училище.

Регионалният инспекторат по образование в Благоевград, до написването на тази статия, не зае официална позиция за ромската интеграция и проблема с девето училище. Официалните ни въпроси, изпратени във връзка с двата казуса, за момента останаха без отговор.

От друга страна, община Благоевград отговори на зададените въпроси:

1) Тази учебна година училището нямаше сформирана паралелка за първи клас (2018/2019). На какво го дължи общината и ще предприеме ли някакви мерки, ако следващата учебна година това се повтори.

- Действително, от така стеклите се обстоятелства, през изминалата учебна 2018/2019 година в IX ОУ ,,П. К. Яворов“, не се сформира паралелка в първи клас. Общината се разграничава от изявленията на директорката от изминалото лято, тъй като декларираното от нея не е позицията на общината. Нулев прием до този момент в училището не е имало (това е първият). С промените в ЗПУО и Наредба № 10 за организация на дейностите в училищното образование се даде право на родителите да изберат учебно заведение, в което да запишат децата и това право общината няма как да отнеме. След тези промени се увеличава ангажираността на училищните ръководства за организиране на една по-ефективна кампания за кандидатстване и прием на децата за постъпване в 1-ви клас.Това изисква промяна в подходите с цел ,,промотиране“ на училищата,колективите, достиженията на образователните институции, МТБ, средносрочните планове за развитие. В тази връзка, общинска администрация Благоевград вече е изискала от директора на IX ОУ ,,П. К. Яворов“ План за реализиране на стратегията за развитие на повереното й училище. Очакваме , че педагогическият екип, ще съумее да реализира заложените плана дейности . Общината, ще подкрепи инициативи, които имат очакван положителен ефект по отношение на утвърждаване имиджа не само на IX ОУ ,,П. К. Яворов“, но и на всички общински образователните институции.

2) Какви насоки предприема общината в кампанията си за мултикултурно единство?

- Община Благоевград не провежда кампанийни действия, а води трайна политика по отношение на интегриране на етническите общности към общочовешките ценности. В приетия План за действие на община Благоевград за интегриране на ромите, са заложени дейности по основните приоритети от Националната стратегия на РБ за интегриране на ромите 2012-2020 и Стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етнически малцинства 2015-2020 г. Един от тях е приоритет ,,Образование“ в който последователно общинска администрация реализира дейности за образователна интеграция на децата от ромски етнос и повишаване родителския капацитет на техните семейства. През последните няколко години, общината си партнира много успешно с всички останали институции(РУО,РЗИ,АЗД,АСП,Прокуратура,НПО и др.) с цел постигане на мултиетническо единство, което е дълъг и сложен процес.

3) Смята ли общината, че в Благоевград има напрежение между ромите и българите?

Категорично междуетническо напрежение в община Благоевград няма.

Напрежение няма, но въпреки това, майки и бащи отказват да запишат децата си в посоченото училище, а тазгодишният му прием остава също неясен. От общината обаче се прави за едно - Благоевград наистина е толерантно настроен към различните етноси.

Ромската махал в града не внася смут и дори не е челните места на най-опасните квартали. Много от най-посещаваните кафетата в града са там, което води до общо приобщаване и на българи и на роми. Въпреки всичко, проблемите в сферата на образованието са факт. Дали са единични обаче - предстои да се разбере!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com