Забранява се горската сеч през нощта, а автомобилите за дървесина ще са с GPS-и

10345
Забранява се горската сеч през нощта, а автомобилите за дървесина ще са с GPS-и
Снимка: БГНЕС

Забранява се извършване на сеч в горите през тъмната част на денонощието. Това приеха на второ четене депутати с промените в Закона за горите, предаде БГНЕС.

Според Министерството на земеделието и храните (МЗХ) по този начин се ограничава възможността за нерегламентирани посегателства.

Най-популярната в света компания за мебели расте неудържимо в Румъния

Най-голямата шведска фирма за производство и продажба на мебели IKEA е решила да закупи 33 600 хектара гора в северната ни съседка. Гор...

"Тъмната част на денонощието" се дефинира в закона като един час след залеза и един час преди изгрева на слънцето по данни на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките.

Земеделското министерство казва в мотивите си, че промените целят подобряване на контрола върху планирането и извършването на дейностите в горските територии, както и предприемане на мерки за защита от незаконни посегателства и по-големи отговорности със съответстващите им санкции за лицата.

Изменят се разпоредби, свързани с изработването на планове и програми, включително изработването на областни планове за развитие на горските територии. Целта според кабинета е да се постигне по-добра регулация при планирането на дейностите в имотите на физическите лица и в същото време осъществяване на по-ефективен контрол. 

Втората важна промяна, която се предвижда в тази насока, е въвеждането на разпоредба, с която се предвижда задължение моторните превозни средства, превозващи дървесина, да бъдат снабдени с GPS устройства, като по този начин се очаква да се постигне ефективен контрол при транспортирането на тази суровина. Тази мярка трябва да влезе в сила от 2017 година.

Предвижда се в обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде инсталирана система за видео наблюдение с цел превантивен, текущ и последващ контрол. Видеонаблюдението трябва да бъде въведено от 2016 година.

ИАГ: Роми протестираха в подкрепа на незаконна сеч

Около 150 граждани от ромски произход се събраха да протестират в защита на нарушители, извършили незаконна сеч, съобщават от Изпълните...

С промените в закона се разширяват правомощията на служителите, назначени за опазване на горски територии. Служителите от териториалните поделения на държавните горски предприятия вече ще имат правото и възможността да правят проверки и да издават актове и извън установеното работно време на територията на цялото предприятие, като според МЗХ целта е да се реагира адекватно при установяване на извършено нарушение и да се даде възможност за съсредоточаване на по-голям брой служители в някои райони или за сформирането на мобилни екипи, когато и където е необходимо.

Въвеждат се по-сериозни санкции за извършени нарушения, като само за едно нарушение ще може да се отнема лицензът за извършване на дейности в горски територии, както на физически, така и на юридически лица. Министерството се надява тази мярка да има и превантивен ефект.

Въвежда се също така встъпителен изпит за лицата, желаещи да се впишат в регистъра за упражняване на частна лесовъдска практика, както и за тези, на които лицензът им е бил отнет поради извършени нарушения.

С друга промяна се връща възможността територии, които представляват гора по смисъла на Закона за горите и които са били гори до влизането в сила на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, но са възстановени като земеделски, да бъдат включени в горските територии. За целта със заповед на министъра на земеделието и храните се създават комисии, които да изготвят списъци на имотите, чиито характеристики съответстват на определението за гора по Закона за горите. Целта е тези имоти също да бъдат планирани и да се стопанисват спрямо действителното им състояние, за да може да се осъществява и контролът, предвиден в Закона за горите. От друга страна, се дава възможност на собствениците на имотите, чиито площи са в земеделските територии, но поради самозалесяване или горскостопански дейности са придобили в последните години характеристиките на гора по смисъла на закона, да изразят своята воля и желание да ги стопанисват като земеделски имоти.

Според МЗХ с влизането в сила на промените ще може да се постигне по-ефективен контрол и ограничаване на незаконните посегателства в горските територии.

Село готви бунт срещу камиони на горското в Мъглиж

Напрежение между горско стопанство Мъглиж и жителите на село Селце, заради превозването на дървесина. Жителите на селото заплашват с пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...