Свикват кризисния щаб в Благоевград

2334
Свикват кризисния щаб в Благоевград
Снимка: БГНЕС

Няма бедстващи хора в област Благоевград, но стотици декари земеделски земи са залети, населени места са без вода, а щетите по пътища и домове са големи, предаде БГНЕС.

Областният управител на Благоевград Николай Шушков свика среща на членовете на Областния кризисен щаб, както и кметовете на четирите общини, в които е обявено бедствено положение – Петрич, Благоевград, Гърмен и Симитли. Кметът на община Кресна Николай Георгиев не присъства, а община Симитли бе представена от заместник-кмета Юлиан Мишев, който не пожела да застане пред медиите.

„Утре свиквам Общинският кризисен щаб. Подготвят се документи. Големият проблем е Покровнишкият мост, той е компрометиран. Ще се наложи изграждане на нов мост. При моста минава главният газопровод и водопровода за селата Покровник, Падеш и промишлената зона. От фирмата, собственик на газопреносната мрежа, увериха, че няма опасност от изтичане. Няма данни за активиране на срутището при пътя за парк „Бачиново“, обясни кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Мост над р. Струма край Благоевград поддаде, затворен е за движение

Тази сутрин бе затворен за движение мостът над река Струма между Благоевград и село Покровник, в средата си пътното съоръжение е хлътна...

Той добави, че мостът за селата Покровник и Падеш, който бе затворен тази сутрин, е изграждан през 60-те години.

„Бедстващи хора няма. Ще подадем искания до Министерство на финансите и до Комисията по бедствия и аварии, които да помогнат в тази посока. Нямаме населени места без вода“, обяви кметът на Петрич Димитър Бръчков. Той добави, че Общинският център бе до днес на режим, но водоподаването е възстановено.

„И в момента продължава да вали, има дежурни групи, които следят, защото реките преливат. Имаме изключителен акцент върху сондажите. Компрометирани пътища имаме много, а затворени са два. Този за хижа „Беласица“ – има огромен брой свлачища, които се почистват. Затворен е и краткият път между град Петрич и Подгорския район. В момента каквото и да говорим като конкретика не е е резонно. Има много щети на физически, юридически лица, залети са оранжерии до река Струма и Струмешница“, допълни Бръчков.

„Ситуацията продължава да бъде тежка, защото продължава да вали, което създава условия за покачване на нивото на река Канина. Имаме седем населени места в общината, които са без вода. Едно населено място в община Хаджидимово също няма вода“, каза кметът на община Гърмен Феим Иса.

Той добави, че от ВиК-Благоевград ги уверили, че ще бъде направено алтернативно водоподване, което ще наложи режим на водата.

Струма приижда, отново заля две къщи край Благоевград

Две къщи, намиращи се между главен път Е-79 и река Струма край Благоевград отново са залети от придошлата река. В една от тях има човек...

„Надяваме се да има спешни мерки с помощта на държавата, за да се възстанови скъсания водопровод. Има много разрушена инфраструктура. Има отнесени мостове, подпорни стени от река Канина, част от пътя за Огняново е подкопан и се очаква да се свлече. Залети са много земеделски площи. Най-много са залети при Хвостяне. Комисия обиколи общината и има изготвен доклад. В момента заседава Кризисният щаб към общината. Дежурни групи следят за нивото на реката“, завърши кметът Феим Иса.

„Крупник е на режим на водата, който вероятно ще е до петък. Големят проблем е в Гърмен. Осем са населените места без вода. Очаква се възстановяване на една от помпите за село Дъбница. Ще се наблюдава как се държат резервоарите“, обясни директорът на Вик-Благоевград Мартин Петров.

Ако Кресна, Сандански и Петрич се присъединят към ВиК-асоциацията, няма да имат проблеми, каза инж. Чапкъков.

Обобщение на ситуацията направи домакинът на срещата – областният управител Николай Шушков:

„Обстановката е тежка, но не и критична. Реките се оттеглят. Бедстващи няма. Няма откъснати населени места и хора, които да се нуждаят от помощ. Заместник-кметът на община Симитли обясни, че има проблем с водоснабдяването в Крупник, а в Черниче има ВиК авария, по която се работи. Пътят за село Сушица се разчиства от свлачища, ще се включи и техника на ЮЗДП. Най-важно е на първо време да се изпратят до Комисията за бедствия докладните за бързите аварийни ремонти, които трябва да се направят. След като се направи оглед на щетите, като втори етап, ще се направи едно обосновано искане с проекти до Комисията, която да се отзове. Военните винаги са се отзовавали, при нужда те имат готовност“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com