Заради забрадка младо момиче води дело срещу училището си

7253
Заради забрадка младо момиче води дело срещу училището си
Снимка: Getty Images / Guliver

Заради забрана да носи забрадка в час, 16-годишната Емине Шаматарева от Вълкосел е завела дело срещу училището си. Делото ще се гледа в Благоевград.

Съгласно правилника на училището Емине е поставена в положение, различно от това на съучениците ѝ, твърди директорът на СОУ „Христо Ботев” Митко Джуков. По думите на директора това е „неравностойно положение”. Отговорът ѝ беше, че е сложила забрадката „в името на Аллаха”, казва Джуков. От училището предлагат на Емине да се премести в духовното училище в Момчилград, но тя отказала.

Забраната за носене на бурки в Пазарджик е заради сигурността, ромите са против

Когато отиват в службите, където получават детски надбавки и социални помощи, когато отиват в съда, в болницата, в общината, всички жен...

В СОУ „Христо Ботев” учат предимно деца на мюсюлмани. Пред камерата на Нова телевизия няколко от тях показват религиозност, но са категорично против в училище да се носи забрадка – защото „това е светско училище”. Класната ръководителка на Емине не вижда проблем в забрадката и твърди, че няма конфликт между нея и съучениците ѝ.

Вътрешните правилници в училище трябва да са съобразени с желанията на тези, които се възползват от училището. Ако има проблем с поведението на момичето, разбира се, че трябва да се вземат мерки, но не и само заради една забрадка, категоричен е районният мюфтия на Гоце Делчев. Държавата се старае да изгони децата от училище, смята той. И добави - религията не е проблем, проблем са политиците и геополитиката.

Не говорим за една нормална образователна среда – много ясно е разписано в правилника на СОУ „Христо Ботев”, че става въпрос за символи – не само за забрадка и бурка, ами и за слънчеви очила, отвърна Методи Попов от местния училищен инспекторат. Той разказа, че подобна ситуация е имало в друго училище и съдът е отсъдил в полза на училищния правилник. Да се надяваме, че ще се преосмисли всичко, добави Попов.

Снимка: Архив

Ахмед Башев: Не може да се пише закон заради 20 жени с бурки

"В България с бурки ходят само жени от ромската махала в Пазарджик и няколко ромки в Пловдив. Не може за 20 души да се пише закон&rdquo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com