Астрофизика за заети хора

2478
Астрофизика за заети хора
Снимка: Изток-Запад

Заради бляскавата личност на Нийл Деграс Тайсън oще в първите дни след своето отпечатване, „Астрофизика за заети хора“ се превръща в абсолютен бестселър на американския пазар. Почти половин година е в топ 50 на най-продавана книга на „Ню Йорк Таймс“ и „Амазон“.

Книгата, както подсказва и заглавието, е приспособена за сложното и натоварено ежедневие на съвремения човек. Идеята на Тайсън е да даде прозрения за Космоса в малки порции – достатъчно малки, за да бъдат прочетени в рамките на няколко минути от свободното време на заетия, но любопитен читател. Точно затова всяка глава стои сама за себе си, а ширината на темите е огромна – от Големия взрив до черните дупки, от кварките до квантовата механика и от търсенето на планети до търсенето на живот в безкрая на Космоса.

След Германия, Япония и САЩ – книга на проф. д-р Никола Шипковенски най-после и в България

През 2016 година се навършват 110 години от рождението и 40 години от смъртта на проф. д-р Никола Шипковенски, виден български психиатъ...

Каква е природата на пространството и времето? Докъде е стигнала науката в изучаването на Вселената и мястото ни в нея?

Докато се приготвя сутрешното ви кафе, докато чакате автобуса, влака или самолета си, „Астрофизика за заети хора“ ще ви разкрие най-важното за Вселената.

Затегнете коланите, космическото ви пътешествие започва!

Запалените по темата за Космоса и любители на астрономията отдавна знаят за Нийл Деграс Тайсън – американски астрофизик, космолог, писател и популяризатор на науката, който притежава необикновената способност да преобразява сложните космически концепции в достъпни и разбираеми идеи за обикновения човек. Нищо чудно, че той е сред най-популярните и обичани учени на Америка.

Когато Международния астрономически съюз кръщава астероид с диаметър приблизително 10 километра на името на Нийл (13123 Tyson), той иронично вметва: „Надявам се никога да не удари Земята!“

Най-големият съвременен социолог Зигмунт Бауман с книга, посветена на бежанския въпрос

„Бежанци пред дверите на Европа“ (ИК „Изток-Запад“) от проф. Зигмунт Бауман е книга, която засяга актуални въпр...

Нийл завършва бакалавърската си степен по физика в Харвардския университет през 1980 г. Започва да се интересува от астрономия на девет годишна възраст, след посещение в планетариума „Хейдън“. По време на юношеските си години е постоянен посетител и част от курса по астрономия там. Днес Нийл е директор на планетариума. Заемайки длъжността от 1996 г. насам, той успява да осигури и ръководи проект за реконструкцията на „Хейдън“ на стойност 210 милиона долара, завършен през 2000 г.

Малко по-късно той се захваща с „реставрирането“ на друг свой скъп спомен – научната поредица „Космос“ на Карл Сейгън. През 2014 г. с помощта на „Нашънъл Джиографик“ и „Фокс Чанъл“ се излъчва в 13 епизода актуализирано продължение на популярните филмчета на Сейгън. Огромният успех на минисериала и масовия интерес на аудиторията към него, говорят недвусмислено – Нийл е достоен наследник на Карл Сейгън в начинанието му да доближи непросветения човек до красотата на науката.

През 2015 г. Американската национална академия на науките връчи на Тайсън награда за „изключителна роля във запознаването на обществеността с чудесата на науката“.

Любимец на Америка, Тайсън е популярен и като критик на научните постановки, представяни в холивудски или научнопопулярни продукции. Любопитен факт е, че е критикувал картината на нощното небе, показана в няколко сцени на хитовия филм Титаник. В репродуцирането на филма през 2012 г. Джеймс Камерън лично се свързва с Нийл и го моли да коригира позициите на звездите в небето, така че да са реалистични.

 

Шедьовърът „Философски новели“ от Волтер е новото заглавие в библиотека „Тезаурус“

Геният на Просвещението Франсоа Волтер разкрива блясъка на мисленето във „Философски новели“ (ИК „Изток-Запад“)...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги