Библията на дявола

26638
Библията на дявола
Снимка: Ентусиаст

В първите дни на декември издателство „Ентусиаст“ публикува забележителния роман „Библията на дявола“ от Рихард Дюбел. Немският автор от малък е пристрастен към научната фантастика и любовта му към жанра го подтиква по-късно да започне да пише свои истории. Така през 2003 г. авторът получава Насърчителната награда за култура, а три години по-късно Немските литературни дни му оказват честта да посветят празника на неговите произведения. През настоящата 2016 г. Рихард Дюбел е номиниран за наградата на читателите на lovelybooks в две категории: исторически роман и детски книги.

„Библията на дявола“ е интересна симбиоза между криминален роман, средновековен трилър, теория на конспирацията и приключенски сатиричен роман от ХVІ-ХVІІ в., в който намира място и колоритната личност на лудия император Рудолф ІІ Хабсбургски, известен с болезнената си любов към алхимията. Романът разказва легендата за времената малко след Вартоломеевата нощ във Франция, когато всички папи, кардинали, алхимици издирват Библията на дявола. Тайнствената книга е писана 400 години по-рано и е скрита в един бенедиктински манастир в Южна Бохемия, където я пазят седмина монаси. Всеки се надява, че ако се сдобие с нея, ще може да владее света.

Според легендата преди стотици години един монах, в изкупление на чудовищен грях, бил зазидан в килия, в която за една нощ трябвало да напише книга, събрала цялата мъдрост на света. Той работел усърдно, но в един момент силите на тялото отказали да следват поривите на духа и монахът с ужас разбрал, че няма да може да довърши творбата си. Затова повикал на помощ дявола и князът на мрака без колебание се отзовал. На сутринта книгата била написана, а монахът – мъртъв. Така по света се ширнал заветът на лукавия и всеки искал да се домогне до него, за да придобие могъщество, с което би могъл да унищожи света – с лоши или... с най-добри намерения.

„Библията на дявола“ преплита няколко сюжетни линии и разкрива съдбата на един виенски търговец и семейството му, както и на един епископ, всички свързани по някакъв начин с могъщата книга. Романът описва и избора на няколко папи, които след напразен опит да открият загадъчния манускрипт все попадат на копието му и след това мистериозно умират. Разказва се и за самия император Рудолф, който покровителства всички алхимици и шарлатани в империята и когото съдбата среща с Андрей.

Кодекс Гигас е написана в началото на ХІІІ в. и е най-голямата книга в целия свят. Наречена е така заради една илюстрация на сатаната на една от нейните страници, заради която се раждат и много легенди. Изданието е изящно, написано е на латински в един беден бенедиктински манастир в днешна Чехия. Липсват обаче осем страници, мистериозно изчезнали, което също става причина за възникването на много теории. Липсващите страници са ключът към загадката в романа, защото те крият цялото знание на земята. А който се добере до това знание, той ще владее света. И така книгата поема своя път от манастир на манастир, от град на град, от ръцете на един притежател в ръцете на друг.

Рихард Дюбел е роден през 1962 г. близо до Ландсхут, Бавария, където живее и до днес със семейството си. От малък обича да чете научна фантастика и любовта му към жанра го подтиква по-късно да започне да пише свои истории. Първите му произведения са кратки разкази, с които два пъти печели награди от различни конкурси. След това работи като автор, график и член на редакционния екип на няколко списания.

„Както подобава на един въодушевен тийнейджър, така се случи и в моя живот като автор: завърших училище, започнах работа, записах се на квалификационни курсове и направих първите си стъпки в кариерата“, разказва писателят. Тогава се връща и интересът му към научната фантастика, а с нея и към историята. Така се ражда и идеята му да напише исторически роман. Опитва се да пише и в жанра на черния криминален роман, в стила на Реймънд Чандлър – „черна“ поредица, чиято тема и действия не са типичните за историческия криминален роман, но ръкописите му първоначално са отхвърлени от всички издатели, на които ги предлага.

Така първият му издаден роман става „Der Tuchhändler”. В последствие той сключва договори с различни издателства в Германия за произведенията си от раличините жанрове, в които твори: исторически романи, криминални, историческо-фантастични, както и една поредица за деца с главен герой най-големия детектив в света. Стреми се произведенията му да бъдат не само драматични, но и педагогически насочени.

През 2003 г. в Ландсхут получава Насърчителната награда за култура, а през 2006 г. Ландсхутските литературни дни му оказват честта да посветят празника на неговите произведения.

Рихард Дюбел работи и като местен екскурзовод и показва на участниците в културните прояви, които организира, забележителния Ландсхут с неговата 300-годишна история. Понякога направо устройва турнир по печене на гевреци или вкусна крими-вечеря в замъка „Траусниц“, на която се обсъжда убийство с вплетена в него средновековна история.

В сценичната си дейност си сътрудничи много добре с рокбандата в средновековен стил OTUS GAUDEO, с която представят на сцената музикалния вариант на цялата трилогия за „Кодекс Гигас“.

"Вдовицата" - спиращ дъха трилър на Фиона Бартън

В средата на лятото издателство „Ентусиаст“ публикува дебютния роман на Фиона Бартън – „Вдовицата“. Загла...

Номиниран е за наградата на читателите на lovelybooks за 2016 г. в две категории:

– исторически роман (за „Krone des Schicksals“ – „Короната на съдбата“);

– детски книги (за Last Secrets 2 – „Das Geheimnis von Atlantis“ – „Тайната на Атлантида“).

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com