"Говори" от Лори Халсе Андерсен – разказ за сексуалния тормоз и насилието в училище

3656
"Говори" от Лори Халсе Андерсен – разказ за сексуалния тормоз и насилието в училище
Снимка: Сиела

Историята на 15-годишната Мелинда, в последствие забранявана и цензурирана от училища и библиотеки, се превръща в историята на стотици хиляди подрастващи по света, станали жертва на сексуален тормоз.

През XXI век в държава, в която жените не са заставяни да се покриват, няма всекидневни бомбардировки, никой не живее в постоянен страх за живота си, за едно съвсем обикновено момиче първият учебен ден в гимназията се оказва началото не на приказка, а на ужасен кошмар.

Колко лесно се разпространяват лъжите?

Една лъжа може да донесе истината – мистериозно дърво връзва плодове, които разкриват тайни, ако му бъдат прошепнати лъжи, в коит...

В „Говори“ американската писателка Лори Халсе Андерсен разказва разтърсващата историята на 15-годишната Мелинда – история, която в последствие е забранявана и цензурирана от училища и библиотеки и която се превръща в историята на стотици хиляди подрастващи по света.

От първия момент на новата учебна година в „Мериуедър Хай“ Мелинда е изоставена от всичките си приятели и отхвърлена от учениците, защото е извикала полицията по време на партито по случай края на лятото. Никой не иска дори да говори с нея, камо ли пък да я изслуша. Изолирана от всички, Мелинда спира да говори изобщо. Единственият отдушник, който намира, е в часовете по рисуване. Само така тя може да признае пред себе си какво действително се е случило онази нощ. Как е била изнасилена от момче от по-горен клас – момче, което все още е в „Мериуедър“ и все още е заплаха за нея. Борбата ѝ за оздравяване тъкмо е започнала, когато тя се оказва лице в лице с него още веднъж. Но този път е решена да открие своя глас.

„Говори“ е за всички жертви, пред които „един непознат, най-добрият приятел на баща им, приятелят на майка им, дядо им, баща им, техен приятел, треньор, съученик, момчето от онзи купон“ захлопва вратата на нормалното и спокойно израстване, пришивайки им безмилостната присъда „изнасилен“.

„Говори“ е и за всички майки, бащи, братя, сестри, учители, приятели, съученици, интимни приятели, съседи, непознати на улицата, които се сблъскват с кошмара на жертвите на сексуален тормоз. Но най-вече за всички, които отказват да бъдат жертви и които се борят да превъзмогнат случилото се.

Митовете оживяват със "Скандинавска митология" от Нийл Геймън

Никога, никъде и никой не ви е разказвал скандинавските митове и легенди по-увлекателно! „Скандинавска митология“ ще ви пре...

Макар и в рамките на художествената фикция, „Говори“ крещи с гласовете на хиляди реални съдби, разбити на парченца, но намерили куража да продължат напред, и се превръща в един от най-важните романи за младите читатели вече повече от двадесет години.

Лори Халсе Андерсен е американска писателка, която пише за деца от всички възрасти. Книгите ѝ бързо се превръщат в бестселъри, а умението ѝ да поднесе трудни и тежки теми я превръщат в любим автор на стотици хиляди читатели по света. Носител е на множество ALA и държавни награди, а книгите ѝ „Говори“ и „ Chains“ са сред финалистите на Националната награда за книги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com