Христоматия на пияницата

85023
Христоматия на пияницата
Снимка: Факел Екпрес

Херкус Кунчус (1965) е сред най-ярките белетристи на Литва днес. Известен драматург, есеист и изкуствовед, той е автор на 17 романа, сред които „Преминал многократно“ (1998), „Орнамент“ (2002), „Не ми е мъчно за Dushansky“ (2006), „Един литовец във Вилнюс“ (2011) и др. На литовска сцена са поставени 12 негови пиеси. Книгите му са преведени в Русия, Германия, Швеция, Полша и др. Носител на редица национални и международни литературни награди.

Херкус Кунчус е може би най-скандалният и провокативен съвременен литовски писател. Творчеството му е постмодерно par excellence: игра с културни интертекстове, еклектичен монтаж на исторически факти от европейската история и фикция, сюрреалистични сцени, естетика на абсурда, гротеска и даже жестокост създават индивидуалния стил на писателя, характерен за многобройните му романи. Прозата на Кунчус е истинско предизвикателство за читателите и литературните критици. Четенето на неговите книги изисква интелектуална подготовка и едновременно с това постмодерно ангажирана и толерантна гледна точка.

Състоянието, което наричаме изгнание

Събрани в тази приветлива и добре осветена зала в студения декемврийски ден, за да обсъдим несгодите на писателя в изгнание, нека спрем...

По-голямата част от човечеството винаги се e старало да заглуши гласа на разума. За тази цел едни използват кореноплодни култури, гъби, бейзболни бухалки, други безотговорно пушат или дъвчат. Може и едно-две денонощия да се държи главата във вряла вода, обаче от тази рецепта се възползват малцина.

Не трябва да се подчертава отношението ни против спиртните напитки (имат се предвид силните хора). Дълговременните големи алкохолни натоварвания и даже претоварвания не са опасни за човека, както не са опасни нощните безчинства, сляпата любов и робският труд.

Спиртните напитки все пак би следвало да се употребяват само сутрин, най-добре на разсъмване – по изгрев слънце, внезапно и в усамотение. Работата е в това, че когато пиеш в компания по тъмно, те може да предизвикат прояснение със съмнителна стойност или даже еуфория, затова не може да се гарантират внезапното затъмнение на разума и неадекватното мислене. Не стига това, ами едва прокрадналите се от подсъзнанието бълнувания може да бъдат моментално върнати от злонамерени приятели по чашка в управляваната от разума памет, а това е профанация на пиенето.

                                                                                                                      Херкус Кунчус

"Самотни пътешествия" на Йосиф Бродски

"Самотни пътешествия" е третият пореден том с есета от Йосиф Бродски в България. За разлика от първите два – „По-малко от е...


 

 

 

Дейвид Лагеркрантс пише 4-тата част на "Момичето с драконовата татуировка"

Дейвид Лагеркрантс ще напише четвъртата част от книгата "Момичето с драконовата татуировка" на писателя Стиг Ларшон. Той ще разкаже но...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com