Йон Линдквист и неговата "Малка звезда" са новото попълнение в поредицата "Магика"

27445
Йон Линдквист и неговата "Малка звезда" са новото попълнение в поредицата "Магика"
Снимка: Изток Запад

Йон Линдквист и неговата „Малка звезда“ са новото попълнение в поредицата „Магика“

Реакцията на юношите на упражняваното спрямо тях насилие, цената на нереализираните желания, плодовете на изолацията, добре или зле е да си различен, докъде води сляпото идолопоклонничество, необходимо ли е да се впишеш в някоя социална група, за да се почувстваш значим – това са само част от наболелите в съвременното общество въпроси, засегнати в романа „Малка звезда“ (ИК „Изток-Запад“) на шведския писател Йон Линдквист.

Театралната култура

Преди трийсет години получих стипендия да преподавам писане на пиеси в Йейлския театрален колеж. Още първите седмици ми подсказаха това...

Мъж намира изоставено полумъртво бебе в гората. Заедно със съпругата си решават да отгледат детето, запленени и от необикновеният му глас. Малкото момиченце расте в пълна изолация на фона на класическа музика и зловещи разкази за страшния свят навън. Когато Терез навършва 12 години, доведеният й голям брат води момичето в столицата, за да вземе участие в „Мюзик Айдъл“; израсналото в изолация дете става малка звезда.

Тереса – момиче, което пише стихове, страда от наднорменото си тегло и от това, че е отхвърлена от връстниците си – чува изпълнението на Терез в телевизионното състезание. Създава се страшен тандем; след като Терез става известна, тя става своеобразен месия за много отхвърлени момичета, неможещи да се впишат в заобикалящия ги свят. Нарастващата популярност на Терез й дава възможност да въвлече своите последователки в жестоко отмъщение за всичко лошо, което им се е случило. Има ли граница за гнева на младите момичета? Шведският писател Йон Линдквист държи читателя в напрежение до последния ред в романа „Малка звезда“. Авторът представя по изумителен начин объркаността на подрастващите, без да прибягва до обичайните клишета. Линдквист разглежда като същински експерт отношенията родители-деца и търсенето на идентичност в трудната тийнейджърска възраст и умело разкрива в тази разтърсваща история ужасяващите плодове на отчуждението и самотата.

Йон Айвиде Линдквист (1968) е писател и сценарист, определян от мнозина като „шведският Стивън Кинг“. Един от най-добрите автори на романи на ужаса, историите му са наситени със стилизиран ужас и дълбока психология. Книгите му са преведени на редица езици: английски, немски, италиански, норвежки, датски, полски, холандски и руски. След „Покани ме да вляза“ и „Когато мъртвите се пробудят“, „Малка звезда“ е третата книга на Линдквист, която излиза на български. Тя е част от жанровата поредица „Магика“, в която блестят имената на Джо Р. Лансдейл, Ан Райс, Джон Скалзи, Питър Уотс, Ричард Леймън, Дан Симънс и др.

 

Запознайте се с вероятно най-остроумния Нобелов лауреат: Ричард Ф. Файнман!

Забавният, написан сякаш от Реймънд Чандлър автобиографичен труд „Сигурно се шегувате, г-н Файнман!“ (ИК „Изток-Запад...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги