Как изкуственият интелект притесни издателите в световен мащаб?

1972
Как изкуственият интелект притесни издателите в световен мащаб?
Снимка: iStock

Изкуствен интелект, който да пише като Салман Рушди? Известният автор казва, че е скептичен. Издателският свят обаче, събрал се на Франкфуртския панаир на книгата, не крие загрижеността си от идеята да бъде залят от компютърно генерирано съдържание.

Преобърнат с главата надолу от технологичната революция, която е в основата на софтуера с изкуствен интелект като ChatGPT, книжният сектор, подобно на много други професионални отрасли, е в смут. Хората от този бранш изпитват "дълбоко чувство на несигурност", казва Юрген Бос, директор на приключилия в неделя Франкфуртски панаир на книгата, който е най-големият в света. Темата беше в центъра на дебати през цялата седмица. "Те се питат какво се случва с интелектуалната собственост на авторите, на кого наистина принадлежи новото съдържание, как то може да бъде интегрирано във веригите на стойността", отбелязва Боос.

Изкуственият интелект в художествената литература

Още: Музикални продуценти се изправят срещу компания за изкуствен интелект

Изкуственият интелект вече участва в превода и намира приложение в научни публикации, но остава маргинален в литературното творчество. Защото когато става въпрос за писане на романи, на изкуствения интелект все още му липсва вдъхновение, обясни британският автор Салман Рушди, след като прочете кратък текст, генериран "в негов стил" от софтуер. "Това, което излезе, беше за изхвърляне", каза Рушди през смях по време на пресконференция. "Всеки, който някога е прочел триста думи, написани от моята ръка, ще признае незабавно, че е невъзможно това да е от мен", добави той, казвайки още, че за момента все още не се чувства толкова притеснен.

Снимка: iStock

Представянето на изкуствения интелект в областта на художествената литература "все още не е толкова добро", каза германската писателка Дженифър Бекер по време на дискусия на кръгла маса. "Все още не виждам момента, в който ще поверим работата по писането на изкуствен интелект по напълно автономен начин", смята Бекер. От друга страна, по думите ѝ, има "голям потенциал за използването му в сътрудничество".

Още: Откраднаха самоличността на Том Ханкс за фалшива реклама

За романтичните романи, които се основават на стереотипни повествователни модели и са предназначени за масово производство, изкуственият интелект предлага възможности и дори "известно облекчение" за тези, които вече няма да се занимават с този род съдържание", шегува се директорът на панаира Юрген Бос.

В крайна сметка всичко зависи от вида на публикацията, казва Сузане Барвик, заместник-юрисконсулт на Германската асоциация на издателите и книгоразпространителите. "Секторът на научните и специализираните книги вече е по-напреднал и вече е разгледал въпроса по-отблизо", отбелязва тя.

Въпросът с авторските права остава без отговор

Снимка: iStock

Веднага обаче щом генеративният изкуствен интелект започне да използва милиарди текстове за целите на обучението на своите алгоритми и създаването на съдържание, се очертават правни битки. Една от основните "зони на здрача" е кой притежава авторските права върху съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, обяснява Юрген Бос: "Кашата е пълна, а въпросът е много важен. Заложени са и много пари", допълва директорът на Франкфуртския панаир на книгата.

Още: Изкуствен интелект в журналистиката - опасност или възможност за прогрес?

През септември редица писатели, сред които Джордж Р. Р. Мартин, автор на сагата "Игра на тронове", и кралят на трилъра Джон Гришам, сезираха американското правосъдие срещу калифорнийската компания OpenAI в САЩ, обвинявайки я, че е използвала техни произведения за създаването на ChatGPT в нарушение на авторските им права.

В отворено писмо, подписано от много автори, сред които Маргарет Атууд и Дан Браун, американската Гилдия на писателите предупреди технологичните гиганти през лятото, че "милиони книги, статии, есета и стихотворения, защитени с авторски права, представляват "храна" за системи с изкуствен интелект - безкрайни ястия, за които не е издадена фактура", пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

"На половината път до теб" - вълнуващ роман за една необикновена любов

Брайън Трейси разкрива как да работим по-умно и да печелим повече в "Печели колкото наистина заслужаваш"

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги