Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

834
Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"
Снимка: Фондация Чудомир

Калин Василев е 55-ият носител на наградата "Чудомир" за къс хумористичен разказ, която се присъжда от фондация "Чудомир" и вестник "Стършел". Церемонията по връчване на отличието се състоя на 25 март 2024 година по време на официалния старт на 30-ите Чудомирови празници в Казанлък, съобщиха от общината.

Писателят, който е и юрист по образование, спечели наградата с разказа си "Американски стек". Председател на журито тази година беше преподавателят в Нов български университет доц. Йордан Ефтимов. Наградата връчи председателят на Общинския съвет Николай Златанов. Поздрави към победителя поднесоха доц. Евтимов и главният редактор на вестник "Стършел" Михаил Вешим.

Калин Василев благодари на журито за високата оценка и на своя син Калоян, който е негов съветник относно текстовете, които пише. Той подчерта, че това е много ангажираща награда и изрази благодарност към организаторите на конкурса за това, че са го запазили и го организират вече толкова години, пише БТА.

Още: Кой е най-големият град с буквата "К" в България?

За конкурса

Конкурсът за къс хумористичен разказ стартира след смъртта на Чудомир, като първото му издание е през 1968 година. Редакционният екип на в. "Стършел" го организира в памет на писателя и го превръща в традиция, която продължава и до днес.

Снимка: Фондация "Чудомир"

По-рано на 25 март бе направено откриване на празниците в ЛХМ "Чудомир", където беше почетена паметта на Димитър Чорбаджийски - Чудомир и бе открита изложбата "Нашенци". Експозицията представя творби на Чудомир, подбрани от него за последната му изложба. "Нашенци" е гостувала с огромен успех в Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Анкара и Скопие, както и във всички големи градове в България и ще продължи своята обиколка из страната.

Денят завърши с постановката "Министрите идат" на Драматичния театър "Невена Коканова" в Ямбол. Това е и първата от постановките, които ще се състезават за престижната награда "Комедиен хит на сезона", която ще бъде връчена за 21-ви път в Казанлък на 1 април.

Вторият ден от Чудомирови празници 2024 - 26 март, започна с творческата работилница "Чудомировите нашенци" - рисуване по стъпките на Чудомир от възпитаници на Художествената гимназия в Казанлък. Началото бе в 11:00 часа. В 17:30 часа проф. Марин Добрев ще представи изложба и ще изнесе лекция "Срещу забравата", посветени на художничката Мара Чорбаджийска, съпруга на Димитър Чорбаджийски. 

От 19:00 часа в зала "Любомир Кабакчиев" е театралната постановка на казанлъшкия общински театър "Кино Чехов". Цялата програма на Чудомирови празници можете да видите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com