На вашето внимание: „Петата купа” на Дан Симънс е тук!

6860
На вашето внимание: „Петата купа” на Дан Симънс е тук!
Снимка: Сиела

Хенри Джеймс среща Шерлок Холмс в загадъчния роман „Петата купа” (ИК „Сиела”) на големия Дан Симънс. В опит да разгадаят съмнително (само)убийство, героите на Симънс потапят читателя в богата на детайли фабула, в която се преплитат история и измислица с политически и социални нрави от средата на XIX – началото на XX век.

Любимият на мнозина Дан Симънс – автор на тетралогията „Хиперион”, на романите „Ужас”, „Лешояди”, „Песента на Кали” и др., се завръща на българския книжен пазар тази зима с мистериозния роман „Петата купа”. Сред героите му този път са прочути американски писатели като Хенри Джеймс и Марк Твен, а наред с тях, авторът ни среща и с политици като Теодор Рузвелт, Хенри Кабът Лодж и Уилям Дийн Хауълс.

Знаменитият Дан Симънс написа шедьовър, вдъхновен от мистериозно изчезналата полярна мисия на сър Джон Франклин

Авторът на паметните бестселъри „Хиперион” и „Олимп” се завръща на българския книжен пазар с грандиозния &bdquo...

Богата на детайли, със сложна фабула, която преплита история и измислица, „Петата купа” потапя читателя в политическите и социални нрави на Позлатената епоха. Многопластовите герои на Симънс – от великия американски писател Марк Твен до първия в света детектив-консултант Шерлок Холмс – кръстосват пътя си в опит да разгадаят сложно уравнение с едно-единствено известно: самоубила ли се е Клоувър Адамс или е била убита. Едничкото доказателство в случая е картичка, върху която са гравирани пет купи и е напечатано посланието „Тя беше убита”. Това обаче далеч не е всичко – Симънс ни представя поредица от исторически фигури, всяка една штрихирана толкова пълнокръвно, че придобива триизмерност и играе своя, макар и кратка, роля в историята. Самюъл Клемънс, Теодор Рузвелт, Хенри Кабът Лодж и Уилям Дийн Хауълс са второстепенни герои, които допринасят за правдоподобността на романа, а завладяващият му, наситен с исторически детайли, но с елегантен хумор и мека сладкодумност сюжет, заслужава отдадени и образовани читатели, които ще оценят тази наистина добре разказана история.

„Петата купа” е в превод от английски език, дело на Васил Велчев, превел също и „Ужас”.

Дан Симънс е роден през 1948 г. в щата Илинойс, САЩ. През 1970 г. завършва колежа „Уабаш”, а година по-късно – през 1971 г., и магистратура в Университета на Вашингтон. Работи като начален учител по химия в Мисури, Ню Йорк и Колорадо в периода 1971–1987 г. Впоследствие напуска работа и се посвещава изцяло на писането. От време на време преподава творческо писане в различни университети.

 

"Просяк, крадец" е достойният край на една история, развълнувала милиони читатели по света

След като напролет излезе новото издание на „Богат, беден” на Ъруин Шоу, сега дойде редът и на продължението му – &bd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги