"Неверест" - 4444 морски мили, 105 дни с гребна лодка през Атлантика в сезона на ураганите

10118
"Неверест" - 4444 морски мили, 105 дни с гребна лодка през Атлантика в сезона на ураганите
Снимка: Издателство Вакон

Книгата „Неверест“ не е само разказ за една дръзка мечта, превърнала се в неповторимо приключение. Тя е вдъхновяваща история за двама смели мъже, които решават да изпитат силите си насред свирепата арена на океана.

Експедицията на Максим и Стефан Иванови започва на 14 юни 2020 г. от Португалия, а целта им е да прекосят Атлантическия океан от изток на запад. 105 дни на вода, 4444 морски мили (8230 км) в сезона на ураганите. Двама мъже в една гребна лодка, създадена от собствените им ръце. Хиляди хора по света със затаен дъх следят всяко загребване, всяка прогноза за приближаващ ураган или техническа повреда на борда.

След успешното плаване на първата океанска гребна експедиция за България, тя се превръща в символ на свободния дух. Преминава граници и доказва, че няма нищо по-силно от жаждата за живот и стремежа да побеждаваш себе си.

Максим и Стефан Иванови са активни застъпници на кампанията „Да! За живот!“ на Министерството на здравеопазването, която има за цел да стимулира донорството на органи след смъртта за животоспасяващи трансплантации.

„Постоянството, силата на духа и позитивната им нагласа им помогнаха да стигнат до края на това приключение“

Ралф Тюин, многократен световен шампион в океанското гребане; наземен навигатор на НЕВЕРЕСТ

„Тези двама мъже доказаха, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.“

Виктория Димитрова, световен шампион по гребане и треньор на Максим и Стефан

Максим и Стефан Иванови са син и баща, които обичат да пътешестват, да предизвикват себе и да живеят извън коловозите. Без никакъв опит в гребането, строежа на лодки и мореплаването те построяват в гаража си в София океанската гребна лодка НЕВЕРЕСТ, с която прекосяват Атлантическия океан през лятото на 2020 г. Експедицията им бе посветена на кауза, която има за цел да стимулира повече хора да даряват органи след смъртта, които да се използват за животоспасяващи трансплантации.

С успешното завършване на своето плаване те насочиха вниманието на стотици хиляди българи в тази посока.

Максим Иванов е роден на 25 август 2003 г. в Бразилия. Макс е гимназист в ЧСУ „Свети Георги“ в София. Обича дебатите и времето, прекарано с приятели.

След експедицията Макс е вписан в книгата „Рекордите на Гинес“ с два рекорда за: „Най-млад гребец, прекосил океан“ и „Най-млад гребец в двойка, прекосил океан“.

Стефан Иванов е роден в София на 24 август 1972 г. Финансист по образование. Управляващ партньор на финансовия бутик Challenger Capital Management, а преди това - генерален директор на Citibank за България.

През 2011 г. става вторият българин, преплувал Ламанша, а през 2019 г. успешно завършва един от най-трудните планински ултрамаратони: UTMB-PTL с дължина 300 км. и сборна денивелация от 25 000 метра. Обича природата и предизвикателствата.

Отзиви:

„Преборихте се с океана, невероятно, вие сте гордост и вдъхновение за милиони българи!“ - е едно от хилядите мнения, публикувани в социалните мрежи

"Когато Стефан и Макс ми споделиха идеята си да прекосят Атлантика на гребла, едва ли осъзнаваха основната опасност в това начинание - необратимото пристрастяване към приключенията, които предлага океана. Не навигационните инструменти, а мечтите които бяха превърнали в свой компас, ги преведоха успешно през стихията."

Капитан Валери Петров, наземен навигатор на „НЕВЕРЕСТ”

"Споменаваме най-често думата „рекорди", когато развълнувано говорим за презокеанското приключение на Максим и Стефан, но то далеч, далеч надхвърля това значение. Експедиция „НЕВЕРЕСТ“ ни поднесе на тепсия най-брилянтния пример на подражание как едни идея, визия и проект могат да направят един цял народ щастлив и мотивиран. Няма друг такъв случай в най-новата българска история. И вероятно няма и скоро да има, въпреки че съм непоправим оптимист по природа."

Максим Бехар, журналист и ПР специалист

"България не е имала голямо и истинско морско постижение от много години насам, докато Макс и Стефан не направиха това плаване през океана, в чийто успех никога не съм се съмнявал. Перфектната подготовка, професионализма по време на плаване и добрата организация са задължителни предпоставки за успех и те ги реализираха по най-добрия начин."

Капитан Николай Джамбазов, мореплавател и автор на книгата „С Тангра срещу вятъра“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com