Нов туристически наръчник дава идеи за пътешествия в Дунавска България

1465
Нов туристически наръчник дава идеи за пътешествия в Дунавска България
Снимка: Издателство Сиела

Нов туристически наръчник предлага интригуващи идеи за пътешествия из слабо познати места в Северна България. „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България” (ИК „Сиела”) на Гавраил Гавраилов, Михаил Михов и Весела Николаева ни запознава с интересни факти от тракийското и римското наследство по земите ни в региона, обръща внимание на защитените територии и биоразнообразието и отделя специално внимание на виното и храната в Дунавска България.

Опера на Белоградчишките скали, летене с балон край Видин, участие в ежегоден рибен фестивал в Бръшлен и разходка с каяк до Дунавските пясъчни острови са едва малка част от десетките забавни неща, които можете да правите в Северна България.

Откъс от "Текст" от Димитрий Глуховски

1. Прозорецът показваше размазани ели, белия шум на ноемврийската виелица; телеграфните стълбове се мяркаха и изчезваха като редуващи ...

Авторите на „Селата в България. Посоки за туризъм и култура” и „Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България” – Гавраил Гавраилов и Михаил Михов – разказват в новата си книга за тези и редица други забавления в Дунавска България, повеждайки ни на щури приключения по малко познати места на север от Стара планина. В компанията на новата си съавторка – журналистката Весела Николаева – Гавраилов и Михов тръгват от Видин през Оряхово, Свищов и Русе и стигат чак до Тутракан и Силистра, за да опишат и заснемат най-интересните места по поречието на Дунав. По пътя си тримата автори се отбиват и през Белоградчик, Чипровци, Враца, Ловеч, Павликени, Разград – все места, свързани от векове с голямата река.

Освен посоки за пътешествия, книгата съдържа информация за етнографските групи в различните райони, за природното богатство и биоразнообразието по бреговете на Дунав, за лозята, виното, храната, традициите и др. Посочена е също полезна информация – кога е подходящо да се посети всеки район, къде да отседнем, какви културни, исторически и природни забележителности можем да видим, като е обърнато внимание и на дунавските ни съседи Сърбия и Румъния.

От „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България” научаваме повече и за банатската кухня, за господарите на Балкана – турлаците, дори за поклонническия туризъм на север от Стара планина и за най-доброто място за спортно скално катерене между Варна и Букурещ, защото Дунав, смятат авторите на книгата, е за хората на свободния дух.

Луксозното издание продължава вече познатата линия с множество цветни фотографии и подробни описания, а бонус са многобройните любопитните факти за всеки район.

Откъс от "Република на въображението" от Азар Нафизи

ВЪВЕДЕНИЕ Преди няколко години бях в Сиатъл, за да давам автографи в една прекрасна частна книжарница – Елиът Бей се казваше &nd...

На 19 декември в 11:00 часа в Ректората на Стопанската академия в Свищов Гавраилов и Николаева ще изнесат лекция, която ще бъде и предпремиера на книгата. Официалната премиера на „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България” е на 20 декември от 18:00 часа в регионална библиотека „Любен Каравелов” в Русе. Входът и за двете събития е свободен!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги