Победителите в "Горчиво вино 2022" ще бъдат обявени на Алея на книгата

2483
Победителите в "Горчиво вино 2022" ще бъдат обявени на Алея на книгата
Снимка: Издателство "Персей"

На 9 септември 2022 г. от 18 ч. в Литературния кът на Алея на книгата, която се провежда тази седмица в София, ще бъде церемонията по награждаването в Деветия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“. Сред досегашните победители в конкурса са Ивелина Радионова, Петя Стефанова, Димитър Христов, Николай Дялков и др. През 2020 г. Голямата награда „Евтим Евтимов“ за цялостен принос към българската поезия бе присъдена на Маргарита Петкова.

В традиционното четене в памет на големия български поет Евтим Евтимов ще вземат участие Маргарита Петкова и Добромир Банев, които преди това в продължение на два часа (от 16 до 18 ч.) ще раздават автографи в шатра 22 на издателите си от ИК „Персей“ (на пресечката на бул. Витоша с ул. Гладстон).

"Royalteen: Наследникът" - романът, вдъхновил филма, печели младите хора за четенето

Седмица след световната си премиера продукцията на Netflix „Royalteen: Наследникът“ е на четвърто място сред най-гледаните ...

На сцената на Литературния кът от 17 ч. Таня Глухчева ще представи романа си „Професора“. Една любов, непознаваща пределите на времето. Обречена да се повтаря отново и отново, докато героите загърбят това, което им пречи да бъдат заедно. Средновековна испанска куртизанка и свещеник се срещат отново след векове – тя е независима жена, той – знаменит професор. Дали ще се познаят и как ще свърши историята им този път? Или освен тях са се преродили и онези, които в миналото са им попречили да бъдат щастливи? Наука, религия, езотерика се преплитат в едно, за да дадат отговор на много въпроси, както и да породят нови...

След обявяването на победителите в конкурса „Горчиво вино 2022“, от 19 ч., ще бъде премиерата на още една нова българска книга – „10 чужди мечти“ от Ралица Димитрова. Освен да ни развълнува, може ли една чужда мечта да осмисли живота ни? Може ли копнежът на някой друг да разруши нас? Къде е балансът между благородството да сбъднеш нечие желание и отказа от своето собствено? Може ли мечтата на другия да се окаже твоя, а ти да не си знаел? Ралица Димитрова разказва емоционално и вълнуващо, по начин, по който малко автори успяват. 10-те разказа в книгата са посветени на една и съща тема – предизвикателството да осъществиш чужда мечта. Всички истории са вдъхновени от любовта, която осмисля живота ни – обичта към бленуваната жена, към специалния приятел, към близкия, към непознатия. Любовта винаги е свързана с мечта: ако е сбъдната любов – да остане, ако е несподелена – да се случи.

Тазгодишната Алея на книгата в София предизвиква изключителен интерес. Сред търсените заглавия са:

- „Дронът“ – новият трилър на скандинавската кримикралица Уни Линдел, най-продаваната писателка в Норвегия и двукратен носител на наградата за най-добър криминален роман „Ривертон“. На миналогодишната Алея на книгата едно от най-успешните издания беше нейният първи роман на български – „Знам къде живееш“.

Митът за Балканите оживява в романа "Кулата на хълма"

Обхващащ огромен времеви период, епичният роман на Митко Маджунков „Кулата на хълма“ (превод Мариян Петров, изд. Книги за в...

- „Royalteen: Наследникът“ - хитов роман, вдъхновил актуалния филм на Netflix (който е в Топ 5 на най-гледаните филми в момента в 63 страни). Съвременна приказка за най-обикновено момиче, което спечелва принца. „Пепеляшка“ среща „Клюкарката“.

- „Петият сезон“ от Торкил Дамхауг – трилърът, отличен с награда „Ривертон“, с атмосферата на Stranger Things, пътуване из лабиринтите на човешкия ум.

- „Маската на дявола“ - Том Егеланд. Популярният писател, създал оригинални сюжети, възпроизведени след това от Дан Браун, се завръща в българските книжарници с това ново издание, след като романът му „Сребърниците“ стана едно от най-продаваните заглавия на 2022 г.

- „Север и Юг“ – Елизабет Гаскел (викториански роман от поредицата „Световна класика“).

С роман за Хитлер млад македонец влиза в голямата европейска литература

Младият македонски писател Михайло Свидерски написа роман, който може да заеме мястото сред най-забележителните творби на новата европе...

И разбира се, в навечерието на новата учебна година, търсени са учебните помагала по български език и литература – „Цялостна подготовка за матура по БЕЛ“, „НВО по БЕЛ за 7. клас“ и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com