Серенгети не трябва да загине

3282
Серенгети не трябва да загине
Снимка: Вакон

„Вакон“ и „Нешънъл Джиографик“ представят на книжния пазар обновеното издание на една от най-значимите документални книги за опазването на природата – „Серенгети не трябва да загине“.

На езика на племето масаи „серенгети“ означава „безкрайни равнини“, ала в средата на миналия век британските власти настояват територията на едноименния парк да бъде намалена с фаталната една трета. „Серенгети“ е сред последните девствени райони в Африка и предлага убежище на стотици хиляди животни, над които надвисва заплахата да се скитат прокудени от дома си.

Истински характер: Епичните истории за героизъм и оцеляване, променили живота ми

Беър Грилс се завръща ударно на българския книжен пазар с „Истински характер“ – епичните истории за героизъм и о...

Водени от безмерна любов към дивата природа и нейните животински обитатели, проф. д-р Бернхард Гжимек и синът му Михаел рискуват всичко и поемат към Черния континент с надеждата да предотвратят стесняването на границите и да съхранят биологичното разнообразие на парка. Кръжейки със самолет над тревистите простори и златистите савани на „Серенгети“, баща и син Гжимек проследяват ежегодната миграция на едрите бозайници, за да очертаят територията, необходима за пълноценното им съществуване. В продължение на две години двамата осъществяват първото обширно проучване върху екосистемата на парка и работят по заснемането на лентата „Серенгети не бива да загине“, която през 1959 г. е наградена с „Оскар“ за най-добър документален филм.

Смелите защитници на „Серенгети“ срещат много разочaрования по пътя си и неведнъж се питат дали жертвата им наистина си струва, но отговорът, който винаги изплува в сърцата им, е един: „Серенгети не трябва да загине“.

Зоологът проф. д-р Бернхард Гжимек е дългогодишен директор на Франкфуртския зоопарк и един от най-бележитите природозащитници в историята. Заедно със сина си Михаел, също отдаден зоолог, Бернхард заснема документалния филм „Няма място за дивите животни“ (1956) в Конго, а успехът на лентата им осигурява необходимите средства за съдбовното пътуване до Националния парк „Серенгети“.

 

"НЛО дневници" Мартин Плауман поема по неведомите пътища на уфологията

Идеята за извънземна намеса на Земята открай време вълнува човечеството, но този път обект на проучването не са космическите посетители...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com